Driekwart van de Hagenaars (75%) vindt de bouw van het ‘Spuiforum’, een nieuw dans- en muziektheater op het Spuiplein, een slecht plan. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en Omroep West onder 800 Hagenaars uit het EenVandaag Opiniepanel. Een op de vijf (19 procent) vindt de bouw wel een goed plan. Donderdag 18 juli beslist de Haagse gemeenteraad over een kredietverlening van 181 miljoen euro voor de bouw van het Spuiforum. Dat centrum moet onderdak bieden aan het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Conservatorium. Het complex moet de verouderde Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater vervangen.

Als belangrijkste reden om tegen te zijn wordt genoemd dat het project ‘zeker in deze tijden’ te duur is. Ook vinden mensen het project onnodig omdat er een alternatief plan bestaat.

Liever renovatie

In het alternatieve plan van een actiegroep van onder anderen architecten worden het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal niet gesloopt maar grotendeels gerenoveerd. Zes op de tien Hagenaars (61%) vindt renovatie van de theaters wel een goed plan. De kosten voor renovatie en uitbouw zijn geraamd op 130 miljoen euro.

Gemeenteraadsverkiezingen

Verschillende oppositiepartijen hebben geopperd dat de beslissing over het Spuiforum moet worden uitgesteld tot na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014. Twee op de drie inwoners van Den Haag (63%) vinden het belangrijk dat de bouw van het Spuiforum een thema wordt bij de verkiezingen voor de gemeenteraad. Een derde (35%) vindt dat niet belangrijk.

In november stemde een meerderheid van de Haagse raad in met de plannen voor het Spuiforum. De PvdA is opnieuw in beraad nadat de leden zich vorige week hebben uitgesproken tegen het Spuiforum. Zonder steun van de PvdA is er geen meerderheid.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 800 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee uit Den Haag. Het onderzoek vond plaats  van 11 t/m 15 juli 2013 en is gehouden in samenwerking met Omroep West.

Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

cultuurpaleis west plaats