Een baby met drie biologische ouders: Engeland gaat dat toestaan. Door het mengen van twee eicellen krijg je een gezonde eicel en kun je ziektes bij het nageslacht de wereld uithelpen.

Deze specifieke techniek is bedoeld voor vrouwen met genetische aandoeningen in hun mitochondriën, een soort batterijen in het celplasma. Als de mitochondriën ziek zijn kunnen een groot aantal ongeneeslijke ziektes van de stofwisseling ontstaan zoals spierziekten, blindheid en hartziekten. Het kan volwassenen en kinderen treffen. 

Gezond baren

In deze nieuwe techniek wordt de celkern van de vrouw met die aandoening in een eicel van een gezonde vrouw geplaatst. Hierdoor kan een vrouw met erfelijke mitochondriale aandoeningen toch een gezond kind baren. Engeland is het eerste land in de wereld waar de wet de ruimte gaat geven om aan eicellen te sleutelen. Nederlandse biologen en neurologen gespecialiseerd in genetische mitochondriale ziekten kijken met veel belangstelling toe. Gisteren keurde het Engelse Lagerhuis een voorstel om de techniek mogelijk te maken goed.

In EenVandaag een gesprek met professor genoomanalyse Bert Smeets, Dr Rene de Coo, kinderneuroloog, Annelien Bredenoord, ethicus van het UMC Utrecht en Elja van der Veer zelf patiënt met een mitochondriale aandoening. Zij vreest voor het nageslacht van haar dochter, die ook ziek is. Voor haar is er geen hoop op een gezond kind zonder deze nieuwe techniek.

Eerder geeft Ethica Annelien Bredenoord in Radio EenVandaag tekst en uitleg over deze.