Huisartsen in Zuidoost-Drenthe luiden de noodklok.  Plattelandsdokters die met pensioen gaan kunnen niet of nauwelijks opvolgers vinden voor hun praktijk. Een fietsvakantie in die provincie wil iedereen wel, maar er werken niet. De Drentse huisartsen doen er alles aan om nieuwe mensen te trekken.

De komende vijf jaar stoppen 15 fulltime huisartsen in dat gebied. Dat betekent dat er 25 tot 30 mensen nodig zijn om ze op te volgen, omdat er bijna niemand meer te vinden is die fulltime wil werken, zegt Ben Luten, voorzitter van de Drentse Huisartsenvereniging. Maar het vinden van die vervangers loopt moeizaam. Redenen: een te afgelegen gebied en te weinig werkgelegenheid voor de partners van de huisartsen.

Campagne voor nieuwe artsen

De Drentse Huisartsenvereniging doet er alles aan om nieuwe collega’s te trekken: Ze staan op beurzen, doen aan speeddaten met jonge artsen, maken filmpjes en hebben een radio- en tv-campagne.

In EenVanvaag een gesprek met Ben Luten. Verder spreken we huisartsen Knels Lamerus (61 jaar) uit het zanddorp Dalen en Henk Heijne (63 jaar) uit Emmer-Compascuum. Beiden zijn al lange tijd op zoek naar een opvolger.

Vooroordelen

Volgens huisarts Heijne bestaan er veel vooroordelen over Zuidoost-Drenthe: "Achtergebleven gebied, werkloosheid, overgewicht, drankgebruik, dat zijn zo een aantal dingen die je hoort. Maar waarom word je eigenlijk dokter? Je treft hier een dankbare bevolking.”

Waarnemend huisarts Rene Scholten erkent dat die vooroordelen leven onder jonge  huisartsen. Zelf zou hij niet in het gebied willen dokteren.