Het is beroerd gesteld met de staat van de Nederlandse krijgsmacht. Maar als het aan minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert ligt komt het leger er wel weer bovenop met extra investeringen. En kan Nederland op termijn ook weer de defensieve plicht vervullen voor het NAVO-bondgenootschap.

En dat is precies wat de Amerikanen willen horen. Vorige maand nog liet de NAVO weten grote zorgen te hebben over de Nederlandse krijgsmacht: er moet geld bij, want de inzetbaarheid van het Nederlandse leger laat te wensen over. Ruim 40 procent van het leger is niet klaar om op stel en sprong te worden ingezet.

De zorgen bij de Amerikanen over de deplorabele staat van de Nederlandse krijgsmacht zijn groot. Verslaggever Harm van Atteveld sprak daarover met Adam Sterling, plaatsvervangend ambassadeur van de Amerikaanse ambassade in Den Haag. 

In de studio een gesprek met Rob de Rave, defensiespecialist van het Haags Centrum voor Strategische Studies en Wilbert van der Zeijden, onderzoeker veiligheid en ontwapening van Pax.