Woensdag 18 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Maar wat weten we nu eigenlijk van de provincie? Vaak horen we pas wat als er een schandaal is. Of als er bijvoorbeeld een nieuwe weg komt langs een woonwijk of door een natuurgebied. 

Zo ook in de provincie Noord-Brabant. Daar wil de provincie een aantal wegen aanleggen waarmee de bereikbaarheid en robuustheid van het wegennetwerk rondom Eindhoven verbeterd moet worden. Tegenstanders zijn woest omdat de wegen vlak langs woonwijken gaan en door het natuurgebied het Dommeldal. Ook is volgens de tegenstanders het nut en de noodzaak van deze wegen niet aangetoond. 

Gedeputeerde Ruud van Heugten van de provincie Noord-Brabant, verantwoordelijk voor mobiliteit, verwoordt het als volgt: "Als er een snelweg door het natuurgebied gaat, dan kunnen veel meer mensen genieten van het prachtige uitzicht en zijn ze ook nog op tijd thuis voor het eten." Een meerderheid in de Provinciale Staten van Noord-Brabant is voor aanleg van het extra wegennetwerk wat in de volksmond De Ruit heet. VVD, CDA en PVV willen De Ruit liever vandaag dan morgen. Andere partijen zijn tegen of vinden het onderhandelbaar mits de nieuwe wegen aan een aantal voorwaarden voldoen. 

Wie heeft de macht?

Maar wie trekt nu eigenlijk aan de touwtjes in de provincie? Wat kan je doen om bijvoorbeeld de aanleg van een rondweg te versnellen of deze tegen te houden? 

Vanavond om 21.20 uur op NPO 2, Dossier EenVandaag "De macht van de provincie"

Radio EenVandaag

In Radio EenVandaag vanmiddag een gesprek met redacteur Jan Born van Dossier EenVandaag over de uitzending van vanavond

Discussieer over de macht van de provincie via Twitter en Facebook