Ruzie in het Witte Huis: president Trump heeft de accreditatie van CNN-journalist Jim Acosta ingetrokken. In Nederland werd eerder ook een journalist in de ban gedaan: 'Langs de Lijn'-commentator Andy Houtkamp raakte in 2007 met AZ-trainer Louis van Gaal verzeild in een verhitte woordenwisseling op de radio. Van Gaal deed vervolgens het héle programma in de ban.

President Trump was het niet eens met de vragen van journalist Acosta, waarna een stagiair van het Witte Huis werd ingezet om de microfoon van de journalist af te pakken. Omdat Acosta haar daarbij van zich af probeerde te houden, werd zijn persaccreditatie direct ingetrokken.

Van Gaal wil geen Langs de Lijn meer

In Nederland gebeurde net iets anders. "AZ-trainer Louis van Gaal zal voorlopig geen verslaggevers van Langs de Lijn te woord staan", stond er in de brief gericht aan het sportprogramma van de NOS. Volgens een AZ-woordvoerder was de radiostilte ‘het enige wapen van Van Gaal om zijn ongenoegen te laten blijken over Langs de Lijn'.

Van Gaal maakte wel eens vaker ruzie met journalisten, maar het interview met Andy Houtkamp had ook nog eens gevolgen voor het hele programma.

'Nooit een fles wijn gekregen'

Houtkamp herinnert zich nog goed hoe de slechte relatie tussen hem en Van Gaal ontstond: "Twee weken voordat het bekende interview plaatsvond, deed ik verslag bij een wedstrijd. Daar speelde een discussie over het plaatsen van echt gras of kunstgras in het nieuwe AZ-stadion. Van Gaal was groot voorstander van kunstgras. Ik had echter een dag voor de bekendmaking te horen gekregen dat de keus gevallen was op echt gras."

Na afloop van de wedstrijd vroeg Houtkamp aan Van Gaal wat hij ervan vond dat hij als trainer van AZ gepasseerd was in de discussie. Houtkamp: "Hij werd kwaad en zei helemaal niet gepasseerd te zijn: het zou toch écht kunstgras worden. Ik wedde om een fles wijn, waarop hij reageerde: ‘Die staat!’ Een dag later werd het bekend gemaakt en ik had gelijk: het werd echt gras. Die fles wijn heb ik alleen nooit gekregen."

'Jij bent niet mijn favoriete verslaggever'

De eerstvolgende keer dat de twee elkaar treffen, is het meteen raak. "Jij bent niet mijn favoriete verslaggever", roept Van Gaal meteen. Houtkamp snapt niet zo goed waar de boosheid jegens hem vandaan komt en gaat er tegenin. "Waarom zegt u dat toch altijd? Zo een nare jongen ben ik toch niet?" reageert hij verbaasd. Waarop Van Gaal antwoordt: "Nou, dat vind ik wel. Omdat jij het niet altijd goed ziet."

Het gesprek, waarin Houtkamp en Van Gaal om en om sneren aan elkaar uitdelen, gaat vervolgens nog een aantal minuten door, waarna Houtkamp het interview vroegtijdig beëindigt.

De eindredactie van 'Langs de Lijn' besluit het interview uit te zenden, waarna Van Gaal een dag later verklaart een half jaar niet meer met journalisten van 'Langs De Lijn' in gesprek te willen gaan. De telefoon van Houtkamp staat op dat moment roodgloeiend. "Iedereen vond het hartstikke goed wat ik had gedaan. Ik snapte de commotie niet zo. Ik was gewoon mezelf. Ik vond het gewoon zo oneerlijk wat hij deed, zo respectloos. En als er geen microfoon voor mijn neus had gehangen, had ik precies op dezelfde manier gereageerd."

'Niet iets waar ik trots op ben'

Gelukkig liep het allemaal met een sisser af. Houtkamp en Van Gaal troffen elkaar daarna nog eens. "AZ werd kampioen en toen heb ik nog een groot interview met hem gedaan. Het was heel professioneel. Hij als trainer en ik als verslaggever. We hebben elkaar na afloop nog een hand gegeven, elkaar bedankt en tot ziens gezegd. Na dat interview heb ik hem nog maar zelden gezien."

Het is inmiddels meer dan tien jaar geleden dat het interview plaatsvond. Hoe Houtkamp erop terugkijkt? "Het is niet iets waar ik trots op ben. Ik heb liever dat mensen me kennen van mijn commentaar of interviews die wél goed verlopen."