Mensen in Limburg zijn boos dat ‘hun’ rotondegans Niels is ontvoerd en naar Drenthe is gebracht. De gans is al tijden een vertrouwd beeld op een rotonde in Maasbree. Het dier is zelfs uitgegroeid tot een lokale cultheld.

Niels heeft eigen Facebookpagina’s, een lokale ondernemer heeft een hok voor hem getimmerd, er is een lofdicht voor hem geschreven en er is zelfs een lied over hem gemaakt (in een gewone versie en een après-ski uitvoering). 

De liefde voor de vogel liep zelfs zo uit de hand dat er volgens de provincie Limburg een te gevaarlijke situatie ontstond bij de rotonde vanwege ganstoerisme. Zij wilden het dier daar weg. Maar vanwege de tegenstand die dat opriep, mocht het dier uiteindelijk blijven.

Eind goed al goed zou je zeggen, maar nu heeft de eigenaar van de Drentse stichting Akka’s ganzenparadijs het dier op eigen initiatief van de rotonde weggehaald. Volgens Trizin Hof wil de stichting met een boeddhistisch karakter een eind maken aan het eenzame bestaan van Niels. Ze willen een vrouwtje voor hem zoeken en dan weer terugzetten op de rotonde. Maar mensen in Limburg noemen hem ‘een gek’ en een ‘sekteleider’ die met z’n tengels van hun gans af moet blijven. Trizin heeft inmidddels zelfs een telefonische doodsbedreiging binnengekregen.

De provincie is niet bij de ontvoering betrokken maar zegt dat een tam dier als een boerengans gewoon gevangen mag worden volgens de wet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.