Ze werd doodgestoken in haar eigen huis door een 14-jarig ‘Facebook’-vriendje. De 15-jarige Joyce Winsie Hau, een vrolijke tiener uit Arnhem, kwam twee maanden geleden tragisch om het leven. Slachtoffer van een bizar tienercomplot, deels gesmeed op sociale media. Vanavond in EenVandaag het verhaal van de vader van Winsie, Nam Hau. Hij wil tienergeweld en excessief internetgedrag van jongeren stoppen en roept op tot actie.

Winsie werd op 14 januari het slachtoffer van een doorgeslagen tiener die haar met messteken om het leven bracht. Hij belde bij Winsie thuis aan als vriend, maar eenmaal binnen ging hij haar en de vader van Winsie met een mes te lijf. Het meisje overleefde de aanval niet, de vader kwam er met zware littekens vanaf.

Aan het drama ging een tienerruzie vooraf die werd aangewakkerd op sociale media. Een goede vriendin van Winsie zou met haar vriendje en de 14-jarige hoofdverdachte de moord hebben beraamd. Ze zitten alledrie vast. Justitie verdenkt de jongen die Winsie neerstak van moord, de andere twee van het aanzetten tot moord. Het wordt wel de eerste ‘facebookmoord’ van Nederland genoemd. Het is voor het eerst dat politie en justitie in een strafrechtelijk onderzoek nadrukkelijk kijken naar een misdrijf waarin sociale media een belangrijke rol spelen.

De vader van Winsie, Nam Hau, wil dat ouders, opvoeders, scholen en politiek stilstaan bij het zinloze geweld tegen zijn dochter. Hij wijt de gebeurtenis deels aan de besloten wereld van jongeren op internet. “Ik wil de samenleving met mijn verhaal waarschuwen. Pas op voor de risico’s van groepsgedrag van jongeren en wat ze allemaal doen op sociale media. Kleine dingen kunnen zomaar uit de hand lopen.” Hij probeerde invloed te krijgen op het chatgedrag van zijn dochter. Maar werd niet toegelaten in haar ‘online wereld’. “Ouders moeten toegang krijgen tot de sites waar ze chatten. Anders weet je niet wat ze bespreken.”

Hau krijgt bijval van deskundigen. Directeur Remco Pijpers van Mijn Kind Online pleit voor meer aandacht voor mediaopvoeding en hulp aan ouders die worstelen met het mediagedrag van hun kinderen.