De invloedrijke Amerikaanse publicist Anne Applebaum maakt zich grote zorgen over de snelle opmars van Donald Trump. Ze ziet hem als een groot gevaar voor haar eigen land maar vreest ook voor de stabiliteit in Europa.

Applebaum schrijft voor The Washington Post en woont in Polen. Ze volgt de race om het Amerikaanse presidentschap met groeiend ongemak: “Ik maak me vooral zorgen over het feit dat hij liegt en zijn opvattingen van de ene op de andere dag aanpast. We weten dus niet waar hij  echt voor staat.”

Buitenlandbeleid

Hoewel het nog niet zeker is dat Donald Trump de Republikeinse presidentskandidaat wordt zouden we ons ook in Europa zorgen moeten maken. “Als je een populist aan de macht krijgt als leider van de vrije Westerse wereld is dat ontzettend gevaarlijk. We weten niet wat voor buitenlandbeleid hij gaat voeren. We horen geluiden dat hij niet eens de NAVO zal steunen. Dat kan enorme gevolgen hebben over de hele wereld. Op manieren die we nog niet eens kunnen voorstellen.”

'Poetin krachtige leider'

Donald Trump zorgde een paar maanden geleden nog voor ophef door de Russische president Vladimir Poetin “een sterke, krachtige leider” te noemen. Dat deed hij nadat Poetin hem “flamboyant en erg getalenteerd” noemde. Toen Trump geconfronteerd werd met kritiek op zijn lovende woorden voor Poetin zei hij: ”Hij bestuurt zijn land en is tenminste een leider, in tegenstelling tot wat wij hier hebben”. In EenVandaag een gesprek met Applebaum.

Lees ook