Vandaag gaan inwoners van de Amerikaanse staat Indiana naar de stembus. Het is de laatste grote kans voor de Republikeinse partij om Donald Trump te stoppen. 

Trump heeft nog maar 241 kiesmannen nodig om zijn kandidatuur veilig te stellen. 57 daarvan zijn – via het winner takes all principe - te vergeven in Indiana. Het zorgt ervoor dat alle ogen gericht zijn op de middelgrote ‘Hoosier State.’

If we win Indiana, it's over. It's finished. They're gone

In de meest recente peiling van NBC en The Wall Street Journal gaat Donald Trump met 49% comfortabel aan kop. Dat is wrang voor Ted Cruz die zijn hoop juist had gevestigd op de conservatieve staat. Maar het lijkt er op dat zelfs de afspraak met John Kasich dat die zich afzijdig houdt niet voldoende is voor de winst.

Als Donald Trump Indiana wint is hij er nog niet. Maar het wordt bijna onmogelijk om hem nog van de magische 1237 kiesmannen af te houden die nodig zijn om presidentskandidaat te worden. De aartsconservatieve Ted Cruz maakt geen schijn van kans in de resterende staten en de rol van John Kasich is sowieso marginaal.

Het kan dus zomaar zo zijn dat Donald Trump vandaag zijn kandidatuur veilig stelt. Als hij daarna niet onderuit gaat haalt hij tijdens de allerlaatste voorverkiezingen op 7 juni de 1237 kiesmannen en voorkomt hij daarmee dat er een ‘contested convention’ komt. De Republikeinse partij hoopt met zo’n conventie Trump van de kandidatuur af te houden. Niet voor niets zei Donald Trump gisteren: "If we win Indiana, it's over. It's finished. They're gone," Het wordt dus spannend in Indiana.