Doet Europa genoeg aan het deradicaliseren van potentiële terroristen? En wat kan er worden gedaan om ontsporende jongeren te ontmoedigen? Die vraag rijst na de bloedige aanslagen in Parijs. 

Europarlementariër en oud-minister van Justitie Rachida Dati is fel gekant tegen de rol van internetbedrijven bij het doorgeven van jihadistische boodschappen en filmpjes. Bedrijven als Facebook verdienen daar geld  volgens haar en moeten strafrechtelijk worden aangepakt. Internet speelt volgens Dati de grootste rol bij radicalisering van jongeren. De oud-minister van Justitie houdt zich tegenwoordig bezig met terrorismebestrijding.

EenVandaag-verslaggever Bart Hettema sprak met haar. Daarnaast ook een gesprek met de Frans-Iraanse socioloog Farhad Khosrokhavar is radicaliseringsspecialist en schrijver. 

Hij vindt dat er in Europa veel meer samenwerking moet komen tussen inlichtingsdiensten. Ze delen hun gegevens ondanks alle aanslagen van de afgelopen jaren nog steeds te weinig. Niet handig, vindt Khosrokhavar. Er zijn grenzen in Europa maar Jihadi’s reizen overal heen en opereren overal.