Toen ik vier jaar geleden voor het eerst het TROS pand binnenstapte om bij EénVandaag (toen nog TweeVandaag) te gaan werken, lag er op mijn bureau een welkomstpakketje met allerlei TROS parafernalia: de enige echte TROS blocnote, een TROS-pen en andere collectorsitems. ‘Welkom bij de TROS!’

Een sympathiek gebaar, dat zeker. Nog sympathieker was het natuurlijk geweest als er een welkomstbonus van zo’n 100.000 aandelen op me lag te wachten, een slordige 1,3 miljoen, zoals de nieuwe topman van de ING Patrick Flynn mag innen.

Een welkomstpakketje ter waarde van 230 duizend euro aan ‘aandelenbonus’, voor de nieuwe topman van chipmachinefabrikant ASML, had ik evenmin afgeslagen. Maar de vergelijking gaat hier toch mank: ASML mag niet zoals ING en wij hier bij de Publieke Omroep meesnoepen uit de staatsruif. Het was me even ontgaan, maar kennelijk is het bon ton om van belastingcentjes riante bonussen uit te delen. Waarom blijven de omroepen hierin achter? Ik heb vast nog wel ergens een contractje liggen met afspraken over winstdelingen of dertiende maand of zo, dat contract kan toch niet zomaar opengebroken worden?

Prestatiebonus, welkomstbonus, afscheidsbonus....de enige bonus die ik tot nu toe mocht ontvangen is bij de kassa van de Albert Heijn. Een schamele troost, die paar eurocentjes, maar vooruit, ik blieb telkens driftig mijn bonus af. Ik weet ook niet of ik het voorbeeld van de AH-klant ga volgen die de bonus weigerde, om ‘het goede voorbeeld te geven’. Net zoals ING-topman Jan Hommen aan zijn topmannen vroeg: zie toch af van die bonus! Waarom zou ik? Elke AH-klant krijgt een bonus, waarom zou uitgerekend IK af moeten zien van mijn zuur verdiende bonus?

En waarom zou alleen de top beloond moeten worden voor hun ‘verdiensten’? Het is tijd voor emancipatie van de nederige kantoorslaaf, die feitelijk natuurlijk al het werk doet. En aangezien die welkomstbonus aan hun neus voorbij is gegaan, stel ik hierbij de introductie van enkele nieuwe bonussen voor. U als lezer én kijker van de Publieke Omroep –als aandeelhouder zou je kunnen zeggen- kan hierover meestemmen: tenslotte betaalt u straks mee aan de bonus.

Belachelijk zegt u? Nee hoor. Pure democratie. Bij ons krijgt u inspraak, kom daar maar eens om bij, ik noem maar, de ING. Uit heus wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat een medewerker met prestatieloon gewoon harder werkt en gemiddeld 9 procent (!) meer waarde toevoegt aan een organisatie. En denkt u eens wat u zelf gaat innen als straks de nieuwe beloningen marktbreed worden ingevoerd.

Wat dacht u van:

•automatenbonus (beloning voor het succesvol bezoeken van het koffieautomaat, tot een maximum van 20 bezoeken per dag)

•groenebonus. Bij het zelf meebrengen van kamerplanten als de pathiphyllum en de wat bekendere phlebodium ureum, die bewezen prestatieverhogend en ook sfeerverhogend werken (kijkt u maar naar onze uitzending woensdag, over duurzame kantoorgebouwen).

•w.c.-bonus (voor het succesvol afronden van de toiletgang)

•luxaflex-bonus (uit oogte van het belonen van loyaliteit; variabel want seizoensgebonden. Bij warm weer het uitrollen van de luxaflex op kantoor waarmee blijk van betrokkenheid en collegialiteit wordt gegeven)

•telefoonbonus (indien een telefoongesprek zonder gescheld en verwensingen is afgerond, volgt een telefoon-prestatie-bonus, met een maximum van 15 telefoongesprekken per dag, afhankelijk van de functie)

•??? Komt u maar met voorstellen!

Serieuze stemmers kunnen hun reactie hieronder posten. Over de uitslag kan verder niet gecorrespondeerd worden.