Een Nederlandse man van wie eind december een overlijdensadvertentie in de krant stond, is levend en wel opgedoken. Weliswaar niet 'ergens in Frankrijk in de zon op een terras', maar bij de Nederlandse ambassade in Tirana.

Dat schrijft de man van de ambassadeur, journalist Pieter van Os, in het NRC. Het gaat om de inmiddels 88-jarige Jean-Jacques van Belle, oprichter van het KLM Magazine 'The Holland Herald'. Zijn overlijdensadvertentie was zorgvuldig gepland, en zijn dood ook, maar de pillen die hij innam om er een eind aan te maken bleken niet zo dodelijk te zijn als hij had gedacht.

Tumultueus leven

Het past een beetje bij het tumultueuze leven dat Van Belle heeft gekend. Ooit begaf hij zich onder de groten der aarde en leidde hij wereldsterren als Brigitte Bardot en Audrey Hepburn door Amsterdam. Hij verloofde zich met kunstschaatslegende Joan Haanappel, maar kende ook mindere tijden.

Zo raakte hij door zakelijke tegenslag zelfs dakloos en at hij bij het Leger des Heils. Vorig jaar besloot hij dat het genoeg was geweest. Hij verkocht zijn appartement in Amsterdam om naar Maastricht af te reizen, waar hij zijn lichaam beschikbaar had gesteld voor anatomische lessen.

Goedkoop ticket

In Maastricht probeerde daar zijn voorraad pillen, die vervolgens niet werkten. Hij besloot toen naar Albanië af te reizen.

Waarom kan hij niet precies vertellen, behalve dan dat het goedkope Transavia-ticket mogelijk een rol heeft gespeeld. De man heeft nu weer contact met zijn zoons, die in Dubai en Mexico wonen. Zij zoeken nu een oplossing voor hun vader, die momenteel in een hotel in Tirana verblijft.

info

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen over iemand? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 of www.113.nl 24/7, gratis en anoniem.