De wereldberoemde chef-kok René Redzepi was in Nederland voor de première van een nieuwe documentaire over zijn werk: Ants on a shrimp. Redzepi is de sterrenkok van het in Kopenhagen gevestigde Noma, dat vier keer uitgeroepen werd tot beste restaurant van de wereld.

In januari 2015 verhuist Noma voor een periode van vijf weken naar Tokio. Documentairemaker Maurice Dekkers filmt dit unieke culinaire experiment. Is Redzepi met zijn team in staat om in een korte periode met voor hem nog onbekende Japanse ingrediënten een veertiengangen menu te creëren dat ‘World’s Best Restaurant’-waardig is?

Hij gebruikt in Kopenhagen alleen Scandinavische producten, het liefst direct uit de omgeving van het restaurant. In Japan moet hetzelfde gebeuren, maar dan met wilde kiwi’s en bijtende schildpadden uit de Japanse wildernis. Zijn team staat onder enorme druk met een chef-kok die streeft naar perfectie. Ook voelen ze de hete adem in de nek van de 58.000 mensen op de wachtlijst van het restaurant en de 3.000 uitverkorenen die de allerhoogste verwachtingen over het menu hebben.

EenVandaag spreekt met met Rene Redzepi over zijn ervaringen in Japan en Australië, waar hij het experiment herhaalde. Australië heeft in tegenstelling tot Japan geen eeuwenoude culinaire traditie, wat veel meer vrijheid bood tot interpretatie van de enorme rijkdom aan Australische ingrediënten.

Ook spreken we met documentairemaker Maurice Dekkers en culinair journalist Joël Broekaert, die een van de gelukkigen was om dit jaar te eten in pop-up restaurant Noma in Sydney. Broekaert vertelt over de invloed van de in zijn ogen geniale Rene Redzepi op de gastronomische wereld en diens werkwijze om steeds opnieuw het wiel uit te vinden met perfectie als hoogste doel.

Bekijk hieronder de trailer:

Ants on a Shrimp [TRAILER NL] from Cinema Delicatessen on Vimeo.