Caroline Dijkman heeft zichzelf van het leven beroofd omdat ze door collega's werd gepest op haar werk. Ze werkte als docent biologie op het Sint-Maartenscollege in Maastricht, maar meldde zich in 2012 ziek omdat ze ten onder ging aan pesterijen.  In een afscheidsbrief vraagt ze aandacht voor pesten op de werkvloer.

Pest-slachtoffers kunnen namelijk ernstige depressies en posttraumatisch stressstoornis krijgen. Een onderwerp waar een taboe op rust en waar meer aandacht voor zou moeten komen. 

In EenVandaag vertelt echtgenoot Steven Schoevaart het verhaal van Caroline Dijkman.

‘Ze veranderde van een vrolijke, enthousiaste en open vrouw in een wrak. Ze was totaal in zichzelf gekeerd en bang om met anderen om te gaan’, aldus Schoevaart. 

PTSS

Volgens pestdeskundige Bob van der Meer kunnen slachtoffers van pesten een posttraumatische stresssyndroom ontwikkelen. PTSS is een angststoornis die veel voorkomt bij getraumatiseerde militairen, vluchtelingen of bij mensen die zijn aangerand. Ook bij pest-slachtoffers komt PTSS dus voor. ‘Uit Duits onderzoek blijkt dat 1 op de 6 mensen die zelfmoord pleegt dat doet nadat ze zijn gepest’, aldus van der Meer. 

‘Wat er gebeurd is op de school heeft ervoor gezorgd dat ze depressies kreeg. Ze is alles wat er gebeurd is gaan herbeleven. Ze kreeg elke nacht nachtmerries en huilbuien’, aldus haar echtgenoot. Hij hoopt dat er meer aandacht komt voor de combinatie PTSS en pesten, een onderbelicht thema. 

Caroline Dijkman wilde de school aansprakelijk stellen voor het leed dat haar is aangedaan. De brief van de advocaat viel twee weken voor haar dood op de mat van de school. Haar echtgenoot gaat de rechtszaak nu voortzetten. Hij hoopt hiermee jurisprudentie te krijgen voor toekomstige zaken. 

Het college van bestuur van het Sint-Maartenscollege laat weten geschokt te zijn door de dood van de docente. ‘We zijn oprecht van mening dat we zorgvuldig hebben gehandeld als werkgever en we zijn bereid onze handelswijze door een externe onafhankelijke partij te laten toetsen. Daarvoor zijn we in gesprek met het ministerie’, aldus Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs in een verklaring. 

In de studio een gesprek met Joany Krijt, voorzitter van CNV Onderwijs.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.