Vandaag begint in Noord-Oost Friesland het grootste DNA verwantschapsonderzoek ter wereld (aldus het Nederlands Forensisch Instituut). 8080 mannen staan DNA af om de moordenaar van Marianne Vaatstra te achterhalen. De politie doet een zogenoemd verwantschapsonderzoek en ziet het als de laatste poging om de zaak op te lossen.

De mannen die worden gevraagd vrijwillig DNA af te staan, door middel van afname van wangslijm met een wattenstaafje, komen uit een kring van 5 kilometer rond de plaats delict. Iedereen die door het OM wordt aangeschreven, moet schriftelijk toestemming geven voor gebruik van hun DNA voor dit specifieke onderzoek.

Het politie-onderzoek naar de moord is één van de langstlopende en meest intensieve ooit. Haar lichaam werd gevonden in een weiland bij Veenklooster, Marianne woonde in Zwaagwesteinde.

Inmiddels is duidelijk dat de verkrachter en moordenaar van de toen 16-jarige Marianne waarschijnlijk in de buurt woonde en haar kende. DNA dat is gevonden op een aansteker die destijds in de buurt werd verkocht, matchte vooralsnog niet met iemand uit de nationale DNA-databank. Daarom wil het OM nu zoeken naar iemand uit de omgeving van de moord die familie is van degene die dit DNA-spoor heeft achtergelaten.