De persoonlijke spullen van de overleden en omstreden fertiliteitsarts Jan Karbaat mogen onderzocht worden op zijn DNA. Maar het DNA dat zo verkregen wordt, mag niet automatisch ook vergeleken worden met de donorkinderen die daar in een rechtszaak om gevraagd hebben. Dat heeft de rechtbank Rotterdam vandaag besloten.

Het DNA van de dokter zal verzegeld blijven totdat een andere rechter bepaalt dat het gebruikt mag worden. De donorkinderen die de rechtszaak aanspanden, blijven dus nog langer in onzekerheid.

Enkelen weten inmiddels al wel dat zij kinderen zijn van Jan Karbaat. Vorige week werd namelijk bekend dat een wettige zoon van de omstreden arts zijn DNA had afgestaan aan de DNA-databank van FIOM. Hierin kunnen donoren en donorkinderen met elkaar gematcht worden. Maar het levert ook matches op tussen donorkinderen van dezelfde donor. Het DNA van de zoon van Karbaat kwam overeen met dat van 19 donorkinderen die staan ingeschreven in de databank. Zij zijn dus halfbroers of halfzussen van elkaar.

Stichting Donorkind, die opkomt voor de belangen van donorkinderen, is verheugd over de uitspraak. "De deur staat nu op een kier’’, zegt voorzitter Ties van der Meer. Een overwinning volgens de stichting:

'Eerder kregen donorkinderen altijd te horen dat, omdat zij uit een pipetje kwamen, ze geen recht hadden te weten wie hun biologische vader is. Nu is de deur, die lange tijd dichtzat, een beetje opengezet. Voor ons is dat een duidelijke overwinning.''

Donorkind Joey Hoofdman is vooral opgelucht over de uitspraak:

'Het DNA van Karbaat wordt nu onderzocht en in ieder geval niet vernietigd. Daar was ik namelijk bang voor. Toen de rechter net het vonnis uitsprak, voelde ik zo’n ontlading aan emoties. De tranen liepen over mijn wangen.

Hoofdman wil heel graag weten of hij de zoon van dokter Karbaat is. Maar hij gaat niet wachten tot een andere rechter beslist of het DNA van de arts daadwerkelijk vergeleken mag worden met zijn eigen DNA:

'Ik ga maandag een sneltest doen waarbij mijn DNA wordt vergeleken met het DNA van een van de donorkinderen die al wel weet kind te zijn van Karbaat. Zo kom ik er veel sneller achter.''

Eerder maakte EenVandaag een reportage over de zaak Karbaat, kijk hier de reportage terug.