Meer dan 100 interne Facebook documenten zijn gisteravond door The Guardian online gezet. In de stukken is te lezen hoe Facebook worstelt met hun eigen richtlijnen voor wat wel en niet door de beugel kan.

Livevideo’s van zelfverminking (omdat ze volgens Facebook een maatschappelijk belang dienen), afbeeldingen van naakte mensen in een concentratiekamp, dierenmishandeling, pesten van kinderen en abortussen mogen bijvoorbeeld wel. Maar wraakporno en zelfmoord video’s mogen niet.

De gelekte documenten geven ook duidelijkheid over hoe Facebook omgaat met een melding van een gebruiker. Als je aangeeft dat je een foto of filmpje aanstootgevend vindt, dan heeft een medewerker van Facebook slechts 10 seconden de tijd om te beoordelen of het bericht daadwerkelijk niet door de beugel kan.

Het is eerste keer dat deze omstreden richtlijnen van Facebook openbaar zijn geworden. Het bedrijf van Mark Zuckerberg ligt al een tijdje onder vuur vanwege het onder meer live uitzenden van moorden, verkrachtingen en geweld en het weghalen van de wereldberoemde foto van een naakt meisje in de Vietnam-oorlog.

Anonieme medewerkers geven in de documenten aan het werk niet aan te kunnen. En dat is wel begrijpelijk als je weet dat er wereldwijd 2 miljard Facebook-gebruikers zijn en er per minuut 1,3 miljoen berichten worden gepost. Per week worden er volgens de documenten 6,5 miljoen nepaccounts aangemaakt.