Nu zit je nog achter een computer op kantoor, maar hoe is dat over twintig jaar? Kunstenaar Koert van Mensvoort dacht daarover na en ‘verzon’ zestien beroepen van de toekomst: van supersonische verhuizers tot een data-ober.

Van Mensvoort richtte er zelfs een uitzendbureau voor op. Of, nou ja, een denkbeeldig uitzendbureau. Eigenlijk is zijn project een expositie. Op deze beurs kun je een beroepentest doen en uitleg krijgen over beroepen waarvan je nog nooit gehoord had.

De supersonische verhuizer

Je kent het exoskelet-pak misschien. Een mechanisch skelet dat je als kleding kunt aantrekken. Een verhuizer is zelf natuurlijk sterk, maar kan nooit in z’n eentje een piano optillen. De supersonische verhuizer, mét exoskelet, kan dat wel. Zo wordt het werk lichter en efficiënter. Van Mensvoort: "Inmiddels is Defensie hiermee al aan het experimenteren, dus zo virtueel is dit beroep allang niet meer." Een exoskelet wordt daarnaast bijvoorbeeld gebruikt om mensen met een dwarslaesie weer te laten lopen.

De digitale diëtist

De groeiende druk van de smartphone is een groot probleem, maar tegelijkertijd kunnen we niet meer zonder. Dat hoeft ook niet, als je maar op je gebruik let. Geniet, maar app met mate. Om dat allemaal in goede banen te leiden, bedacht Van Mensvoort de digitale diëtist: een professional die je begeleidt in het gebruik van je smartphone. 

De data-ober

Wat als de ober in het restaurant je precies bedient zoals jij wilt? Daarvoor is de data-ober bedacht: een restaurantmedewerker die op de hoogte is van data over alle bezoekers. Hoewel het natuurlijk een privacy-gevoelig idee is, ziet Van Mensvoort er wel potentie in. "Denk bijvoorbeeld aan een date. Dan zou de ober zomaar het lievelingseten van je geliefde op tafel kunnen zetten, zonder dat ze erom hoeft te vragen."  

Of deze beroepen in de toekomst ook echt werkelijkheid gaan worden, is nog maar de vraag. Tot die tijd filosofeert Van Mensvoort vrolijk verder.