Vroeger zat menigeen met het hele gezin te kijken met een scoreblaadje op schoot, maar tegenwoordig kun je het songfestival op veel meer extra manieren beleven. Natuurlijk is er twitter, maar er zijn ook speciale songfestival-apps. 

Twitter lijkt wel bijna te zijn uitgevonden voor het Eurovisie Songfestival, want niets is leuker om je mening over de acts te delen met de buitenwereld, het liefst met wat vileine humor.

De officiele hashtags zijn #eurovision en #ESC2017 (wat staat voor Eurovision Song Contest 2017). Voor de nodige achtergrondinformatie volg je @songfestival en natuurlijk twitteren commentatoren @cornaldm en @JanSmit ook mee.

Er is ook een app die je gratis kunt downloaden en die realtime tijdens de uitzending allerlei informatie over de deelnemers vertelt. En wat wel leuk is: de app werkt samen met Osram, een systeem voor slimme verlichting in huis. Door jouw stem door te geven via de Songfestival-app, kleurt Kiev vanavond in bepaalde kleuren, afhankelijk van hoe er gestemd is. 

Je kleurt daarmee dus niet je eigen woonkamer, maar ook de City Administration Building en de Nationale Opera in Kiev. Je kunt via de app op de webcam zien hoe er in heel Europa door de gebruikers gestemd is. Je stem via de app telt overigens niet mee voor de televoting dus dat moet je nog even apart doen.

En de uitslagen (die vaak lang duren) worden nog leuker door de app ‘12 points’, die er een drankspelletje van maakt voor jou en je vrienden. Van tevoren bepaal je voor welk land jij bent en bij elke punt die het land krijgt mag je een slokje van je drankje nemen. Aan het eind vertelt de app wie uit je vriendengroep heeft gewonnen en de uitslag goed heeft voorspeld. Maar waarschijnlijk zie je dat vanzelf aan de benevelde toestand van diegene.