Vijf jaar geleden veroorzaakte een revolutie de start van de Arabische Lente in Egypte. Het volk van Egypte was optimistisch en hoopte op een betere toekomst. Sinds Mubarak is afgezet en Abdul Fatah al-Sisi aan de macht is, is de situatie in Egypte alleen maar verslechterd. Er is sprake van grootschalige werkloosheid en naar schatting leeft 40 procent van de bevolking op of onder de armoedegrens.

Het nieuws dat sinds het afgelopen jaar extreem opvalt is dat er steeds meer jongeren verdwijnen. In 2015 werden 1411 vermissingen geregistreerd door het Tahrir Institute for Middle East Policy en zijn duizenden mensen omgekomen door geweld bij demonstraties, op politie-bureau’s en in gevangenissen. Het regime van al-Sisi probeert op deze manier een nieuwe revolutie te voorkomen.

Internet-revolutionair

Mona Seif wordt beschouwd als een van de prominente internet-revolutionairen die het regime van president Mubarak omverwierpen. In de eerste maanden na de val van Mubarak spraken militaire rechtbanken 7000 vonnissen uit tegen burgers, daarom richtte ze de actiegroep No Military Trials for Civilians op.

Ze werd in 2013 opgepakt op verdenking van brandstichting en haar broer belandde in de gevangenis. Wij volgden haar tijdens de Arabische Lente en zochten haar deze week weer op. Hoe is het leven na Mubarak?

Bekijk hier onze reportage uit 2011 met Mona Seif:

Verder spreken we journaliste Rena Netjes. Ze woonde jarenlang in het Midden-Oosten maar moest uiteindelijk Egypte ontvluchten omdat ze werd veroordeeld tot tien jaar celstraf. Ze volgt het nieuws uit Egypte nog op de voet en vindt het belangrijk dat het Westen weet hoe de situatie in Egypte momenteel is.

Lees ook