Slimme algoritmes kunnen op grond van foto’s veel beter bepalen of iemand lesbisch of homo is dan mensen. Dit blijkt uit een onderzoek van Michal Kosinski van Stanford University in Californië.

Kosinski haalde gezichtsfoto’s van Amerikaanse datingsites door de computer van zo’n 15.000 mensen. Mensen raadden slechts bij 61 procent goed of een man op een foto homo of hetero is, bij lesbische vrouwen was dat met 54 procent nog minder. Het zelflerende computerprogramma doet het daarentegen met 81 en 71 procent opvallend beter, zo schrijft Trouw vandaag. 

4 februari 1989

Dick Swaab, directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek, was twintig jaar geleden het middelpunt van discussie na zijn constatering dat de hersenen van homoseksuele en heteroseksuele mannen van elkaar verschillen. In een onderzoek naar aids deed kwam hij tot  dezeverrassende conclusie. 

Honderd telefoontjes per dag, stapels dreigbrieven en tien bommeldingen. Dat was het directe effect toen Dick Swaab in februari 1989 zijn bevindingen over 'homoseksuele hersenen' bekend maakte. Onder andere voormalig hoofdredacteur van de Gay-krant Henk Krol had veel kritiek op het onderzoek van Dick Swaab, en heeft dat nu ook op het onderzoek van Kosinski. Hij blikt terug op de rel in 1989.