De onderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de FARC zijn in gang gezet en vandaag wordt gesproken over hoe de onderhandelingen precies gevoerd gaan worden. Hoe is dat, onderhandelen met een terroristische organisatie? De huidige Human Right Watch-directeur Jan Egeland weet er alles van.

Hij leidde de vorige vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en de FARC (1999 - 2000). Destijds mislukten de onderhandelingen finaal, Egeland heeft er nu meer vertrouwen in dat de onderhandelingen zullen slagen.

De diplomaat is een veteraan op het gebied van vredesonderhandelingen. Hij was actief bij onderhandelingen in Guatemala, Soedan en de Balkan, en bij de Oslo-akkoorden tussen Israel en de Palestijnen. Van 2003 tot 2006 was de Noor Ondersecretaris-generaal en noodhulpcoordinator van de Verenigde Naties.

Als de onderhandelingen slagen vindt Egeland het belangrijk dat de slachtoffers die vielen tijdens de hevige gevechten tussen de FARC en de Colombiaanse regering niet vergeten worden. Hij roept het internationaal Gerechtshof in Den Haag dan ook op FARC-leden te vervolgen, mocht de Colombiaanse regering amnestie verlenen. Goran Sluiter, hoogleraar Internationaal Strafrecht van de Universiteit van Amsterdam vertelt, in hoeverre het Internationaal Gerechtshof daar al werk van maakt.