Vandaag staat Dino Bouterse voor de rechter in de VS. Hoe wordt er in Suriname gedacht over het proces tegen zoon van de president?

Dino Bouterse wordt in 2013 opgepakt in Panama en uitgeleverd aan de VS. Hij wordt daar verdacht van drugs- en wapenhandel. Hij zou een pakket van 10 kilo cocaïne naar de VS hebben laten sturen en in het bezit zijn geweest van wapens. Ook zou de zoon van president Bouterse contacten hebben met de terroristische organisatie Hezbollah. Hij zou betrokken zijn bij plannen van deze groepering om een trainingskamp op te zetten in Suriname.

Dino Bouterse heeft inmiddels gedeeltelijk schuld bekend. Hij kan hierdoor voor strafvermindering in aanmerking komen.

Val

Bouterse werd in de val gelokt: hij dacht zaken te doen met Mexiaanse drugsdealers en strijders van Hezbollah. Maar in werkelijkheid waren dit Amerikaanse agenten. Dino Bouterse kan in de VS levenslang krijgen. 

De rechtszaak kan grote gevolgen hebben in Suriname. Volgend jaar zijn er verkiezingen en vader Desi Bouterse gaat voor een tweede termijn.

In EenVandaag een gesprek met de journalist Iwan Brave, die werkt bij de grootste Surinaamse krant De Ware Tijd. Ook spreken we met Roy de Miranda, adviseur van president Bouterse en met Chandrikapersad Santokhi, oud-minister van Justitie en oud-politiecommissaris.