Suzanne Bosman en Kees Boonman ontvangen minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, oud-fractievoorzitter van Groen-Links Bram van Ojik, aanstormend Kamerlid Rob Jetten van D66 en journalist Annette Birschel. Zij werkt voor Duitse media in Nederland.

Het gaat goed met Groen-Links op dit moment. Jesse Klaver sprak in een vol Afas in Amsterdam tijdens de meetup over de toekomst van de partij. "De vibe bij Groen-Links is goed op dit moment", volgens Bram van Ojik. Ook Kees Boonman is het daarmee eens. "Het publiek was in alle staten. Dat zie je niet zo vaak. De speech van Jesse Klaver ging over emotie en dat laten de andere partijen liggen."

Marielle Koekenbier van het EenVandaag Opiniepanel vult aan dat Klaver goed scoort op de imagometer. "Jesse Klaver speelt een belangrijke rol, mede door zijn energie. Bij andere partijen zie je dat minder. Hij scoort echter slecht op premierwaardigheid en empathie."

Dat Klaver premier wil worden staat volgens van Ojik vast. "Hij kan het. Het gaat om de plannen. Groen-Links heeft een heel ander verhaal dan de rest en ik vind dat je dat een kans moet geven."

Hoe staat het eigenlijk met de 'vibe' bij de andere partijen? Boonman valt op dat er meer partijen in een goede 'vibe' verkeren. "Meer partijen willen de sleutel van het torentje, zoals Sybrand Buma." Bram van Ojik weet wel welke post hij ambieert als hij weer de Kamer in komt.

Nog nooit was er zoveel belangstelling van buitenlandse media voor de Tweede Kamerverkiezingen dan nu valt Bierschel op. "Vooral Wilders wordt door buitenlandse media in de gaten gehouden. De vraag die men stelt is of de populistische stroom door gaat na Brexit en Trump." Ojik vult aan dat "de onderstroom van het rechts-populisme veel gevaarlijker is dan Wilders. Hij zakt in de peilingen en niemand wil met hem regeren." 

Rob Jetten, fractievoorzitter van D66 in Nijmegen en de nummer 12 op de kandidatenlijst bij de Tweede Kamerverkiezingen, was in het tweede uur duidelijk over zijn ambities. Met zijn 29 jaar is hij een junior in de politiek. "Momenteel combineer ik mijn baan als fractievoorzitter met mijn baan bij Prorail." In de peilingen staat D66 op 17 zetels. Volgens Marielle Koekenbier "is de kans groot dat Jetten zijn baan bij Prorail moet opzeggen."

Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers constateert dat het "CDA meer naar  rechts schuift en hierdoor ontstaat er ruimte voor D66." Jetten wil zich in de Kamer bezighouden met milieu en het openbaar vervoer. Hebben we door meer keuze ook meer democratie? Deze vraag werpt Rooijakkers op in het tweede uur. Dit levert een hillarisch moment in de uitzending op.

In het laatste half uur was het de beurt aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Het Asscher-effect doet nog niet zijn werk en de Partij van de Arbeid blijft op 12 zetels staan. De rest van de grote partijen stijgen in de peilingen. Kees Boonman vraagt zich af of Dijsselbloem daar soms niet jaloers op is.

Dijsselbloem geeft aan het eind nog een sneer naar Klaver. "We kijken vol bewondering naar Klaver, maar hij zal straks ook moeten compromissen moeten sluiten. Mijn ervaring leert dat hoe radicaler de campagne wordt gevoerd hoe teleurstellender het wordt."

Hoe kijkt Dijsselbloem aan tegen het debat vanavond bij EenVandaag tussen Asscher en Roemer? "Ik verwacht er eerlijk gezegd weinig van. Tot nu toe hebben de debatten weinig opgeleverd en ik ga ook niet kijken."

Vanavond is het debat op links te zien bij EenVandaag tussen Asscher en Roemer.  Na de uitzending is er de kans op vragen te stellen via de Facebookpagina van EenVandaag.