Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft vorig jaar overwogen om ABN-topman Gerrit Zalm weg te sturen omdat hij de salarissen van zes medebestuurders wilde verhogen. 

Dijsselbloem heeft dat niet gedaan omdat hij tot de conclusie kwam dat de ABN-top zich hield aan een eerder besluit. Dit was goedgekeurd door zowel de Kamer als de toenmalige minister van Financiën. ,,Op grond daarvan iemand naar huis sturen vind ik niet juist'', zei Dijsselbloem vandaag in een Kamerdebat over ABN AMRO.

Klemmend beroep

Hij zei wel meermalen een klemmend beroep op de raad van bestuur en raad van commissarissen te hebben gedaan om van de salarisverhoging af te zien. Maar zij waren daar niet toe bereid. Dijsselbloem heeft de verhoging in de gesprekken niet onacceptabel genoemd, omdat dat had betekend dat hij het vertrouwen in Zalm had moeten opgeven. 

Hij zei ook dat hij tegenover de ABN-top nooit heeft gedreigd met een uitstel van de beursgang. Dat zou oneigenlijk zijn geweest, aldus de PvdA-minister.

De Kamer en Dijsselbloem spraken vandaag over de salaris-affaire, die de bank op veel kritiek kwam te staan. De positie van Dijsselbloem kwam volgens onze verslaggever Marc Belinfante niet in gevaar tijdens het debat. Maar hoe groot is de kras die de minister hierdoor oploopt?

In EenVandaag een verslag van het debat. Verder een gesprek met politiek commentator Kees Boonman.

Bekijk hieronder eerdere uitzendingen van EenVandaag over de problemen rond de bank

Dijsselbloem onder vuur vanwege salaris-affaire ABN Amro:

Portret ABN Amro-topman Gerrit Zalm:

In Radio EenVandaag de analyse van politiek commentator Kees Boonman.