De eindexamens zijn weer begonnen. Dat betekent soms zwoegen op stof die je niet altijd even goed begrijpt. Je kunt daarmee naar bijles gaan, maar je kunt ook je vraag stellen aan Mr. Chadd: een app die je helpt bij vragen over huiswerk. De app wordt inmiddels door meer dan 140.000 scholieren gebruikt. Volgens mede-oprichter Jan Kuipers is Mr. Chadd niet 'zomaar' een huiswerkapp, het kan volgens hem de manier van lesgeven compleet veranderen.

Mr. Chadd werkt als volgt: je pakt je telefoon, toetst een vraag in de app, stuurt een spraakbericht of verstuurt een foto waarop een opdracht is te zien die je niet snapt. Binnen tien seconden ben je aan het chatten met een coach en binnen vijf tot zeven minuten heb je een antwoord op je vraag. Kuipers legt uit waarom hij denkt dat deze manier van informatie vergaren werkt bij scholieren. "Toen we begonnen zagen we dat huiswerkbegeleiding op het moment dat je niet meer op school bent, heel traag is. Als je maandag problemen hebt met je huiswerk kan je pas donderdag naar huiswerkbegeleiding: dat is te laat."

Mede-oprichter Jan Kuipers vertelt over huiswerkapp 'Mr. Chadd'

On demand

"De manier waarop wordt lesgegeven is de afgelopen vijftig jaar helemaal niet veranderd, maar de wereld om ons heen wel. De huidige samenleving willigt iedere behoefte onmiddelijk in, behalve als je huiswerk maakt." Dat is wat de makers wilden veranderen. "Die kloof tussen het oplossen van het probleem en het moment dat het wordt ervaren: daar wilden we drastisch in snijden." Inmiddels werken zo'n 300 gevalideerde coaches vanuit huis voor Mr. Chadd ,om de problemen van scholieren op te lossen. 

Werkdruk leraren

De app kan volgens Kuipers ook ondersteunend werken voor leraren. "Op het moment dat er zes vingers de lucht in gaan:  kan de leraar maar één vraag beantwoorden. Wij kunnen alle zes de vragen beantwoorden op dat moment. Daardoor kan de leraar ook meer tijd vrij maken voor het persoonlijke aspect achter lesgeven." Een pilot op het Noorderpoort college kan in elk geval op enthousiasme rekenen van studenten en leraren: 900 studenten hebben de app gratis in gebruik gekregen van de school om thuis en in de les te kunnen gebruiken. Volgens Kuipers was er een verschil te zien in de schoolresultaten van studenten die de app wel en niet gebruikten. De mede-oprichter van Mr. Chadd gelooft dat maatwerk, vanuit de behoefte van de leerling, de toekomst is van het onderwijs.