Hij begrijpt al decennia lang de tijdgeest beter dan wie ook. Bob Dylan, zanger, acteur, kunstschilder en ooit, zij het tegen wil en dank, stem van een generatie. Dylan is gelukkig nooit in de jaren zestig blijven steken en heeft zich artistiek keer op keer weten te vernieuwen, wat hem een zeer vaste schare fans en zelfs een Pulitzerprijs opleverde. En niet alleen in z’n teksten kijkt Dylan vooruit. Ook in de wijze van muziek aanbieden. Zo is zijn nieuwe dubbelalbum ‘Tell Tale Signs’ online in z’n geheel te beluisteren.

Al sinds de vroege jaren ‘60 lagen concertregistraties, en soms zelfs hele albums, eerder als illegale bootlegopname bij de fans thuis dan dat ze in de winkel verschenen. Ook circuleerden hele reeksen afgekeurde opnamen, outtakes en oefensessies, luisterend naar titels als ‘A rare batch of little white wonder’ of ‘The Old Weird America’ met miljoenen tegelijk in het illegale bootleg-circuit. Al dan niet gedoogd door Dylan zelf.

Volgens kenners heeft deze bootleg-cultuur een niet geringe bijdrage geleverd aan het success van Dylan door de jaren heen. En dat had hij zelf ook goed door. Eind jaren tachtig is hij er toe overgegaan een deel van dit materiaal gaan uitgeven onder de titel ‘The Bootleg Series’. En dat sloeg aan. Inmiddels zijn we in deze serie aangeland bij deel 8, dat vandaag (7 oktober) op de markt wordt gebracht. En geheel in de stijl van Bob Dylan was het materiaal, bestaande uit outtakes, unieke versies en ander niet gepubliceerd materiaal, al ruim van te voren beschikbaar. Alleen is het in dit geval Dylan zelf die het dubbelalbum online te beluisteren aanbiedt.

Verstokte bootleggers zullen ongetwijfeld het materiaal gaan opnemen, op een plaat persen en verspreiden onder getrouwen. Anderen, zoals ik, hebben met veel plezier kunnen luisteren, en zijn zo geprikkeld om vooral toch maar de cd-box te kopen. En zo weet Dylan toch een sfeer van voorpret te creëren met dit ‘bootleg 2.0' principe.

Ook voor de wijze van muziek aanbieden geldt voor Dylan ‘The Times They Are A Changing’, zo lijkt het.