Op Twitter en sociale media gaat het maar over één woord: de transgenderkoe. Het woord ging viraal nadat dierenactiviste Norma Miedema op Facebook schreef dat ze haar koe Zjene behandelde met hormonen vanwege 'haar transgenderschap'. Nu wordt Miedema met de dood bedreigd: "Ze zeggen dat ze mijn koe een kopschot gaan geven en mij er daarna meteen maar bij doen."

update
clock 23-05-2018 12:34

Vandaag deelde Miedema op haar Facebookpagina dat 'transgenderkoe' Zjene is overleden. "Vannacht gaf ze aan dat ze niet meer verder kon, na al die tijd van alles genoten te hebben, de gulzigheid waarmee ze at, genoot en blij was", schrijft Miedema. "Vannacht wilde ze niet meer eten. Met haar grote warme ogen keek ze me aan en gaf aan dat het goed was, dat ze niet meer verder kon." Of de dood van Zjene te maken heeft met haar hormoonproblemen is niet bekend.

Het verhaal van Miedema kwam volop in de aandacht nadat haar Facebookpost gedeeld werd door journalist Nikki Sterkenburg. 

De kritiek op de dierenactiviste was vervolgens niet mals. GeenStijl noemt haar een 'Oostvaardersgekkie' en ook op Twitter wordt ze veelvuldig belachelijk gemaakt.

Miedema regeert: 'Mij maken ze niet zo snel bang'

Veel mensen vragen zich, vaak spottend, af hoe je kan weten dat een koe zich eigenlijk een stier voelt. Miedema noemt het antwoord daarop simpel: "In haar lichaam is iets misgegaan. Ze heeft vrouwelijke geslachtskenmerken die zich gedragen als mannelijke." Het testosterongehalte van de koe is, volgens Miedema, gevaarlijk hoog: "Ze is agressief toe naar andere koeien, en soms drinkt en eet ze lange tijd niks." Op aanraden van de dierenarts is ze vervolgens begonnen met een dure hormoonbehandeling: "Die helpt gelukkig heel erg goed."

De vele kritiek die ze krijgt doet haar pijn: "Ik ben blij dat ik geen Twitter heb, maar die doodsbedreigingen doen zeker wel wat met je." Miedema krijgt zelfs telefonisch bedreigingen van mensen die haar een dierenbeul noemen. "Gelukkig heb ik meer dan dertig honden, dus mij maken ze niet zo snel bang."