Kleine robots die in groepsverband de straten schoonmaken of mensen opzoeken in rampgebieden: het kan zomaar de werkelijkheid worden. De zespotige Zebro-robot duikt binnenkort mogelijk op in het straatbeeld, geïnspireerd op het werk van kevers en mieren.

"Het is begonnen bij het kijken naar de natuur en de manier waarop dieren samenwerken", zegt projectontwikkelaar Matthijs Otten van de TU Delft.. "Onze professor was daar ontzettend door geïnspireerd. Hij dacht: wat nou als dit soort robots net als mieren een ruimte kunnen vullen en we die overal in de samenleving kunnen inzetten?"

Kevers en mieren

De robots zijn geïnspireerd op het lichaam van een kever en de manier waarop mieren samenwerken. "Kevers zijn een van de langst overlevende dieren die er zijn, terwijl ze eigenlijk feitelijk nul intelligentie hebben", vertelt Otten. "Dat is heel mooi, want dat betekent dat je een robot heel goedkoop kan maken en je hem toch nuttige taken kan laten doen."

Voor de samenwerking tussen de robots is er gekeken naar hoe insecten voornamelijk in groepsverband opereren. "Als een robot ergens kan overleven, kan je vervolgens kijken naar hoe je dat kan uitbreiden naar een groep. Daarvoor kijken we naar de mieren."

Lees meer:

Rampgebieden

De ontwikkelaars van de Zebro hebben duidelijke dromen voor hun zespotige project. "Stel dat een reddingswerker bij een gebouw staat dat op instorten staat, waarvan hij niet weet waar de slachtoffers zijn, en hij dit soort robots kan loslaten in een grote groep. De robots verspreiden zich door het gebouw. Wanneer ze dan bijvoorbeeld een mens gevonden hebben vormen ze een lijn tussen de hulpverlener en het slachtoffer. De hulpverlener kan dan de robots naar het slachtoffer toe volgen." Volgens Otten maakt dat de situatie ook veiliger voor de hulpverlener.

Binnenkort zijn de Zebro-robots in het wild te vinden. De robuuste versie van robot gaat op korte termijn ‘overleven’ in het science-centrum van de TU Delft. "Mensen kunnen er naartoe gaan om te kijken en daar te zien: hoe werkt die robot? Door die interactie willen wij ze weer verder ontwikkelen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.