De helft van de groene boa's voelt zich tijdens het werk onveilig. Ze krijgen bakken agressie over zich heen, terwijl de handhavers in de natuur niet genoeg uitrusting hebben. "Mensen gaan soms totaal uit hun dak", zegt Jerry Meijs.

Zogeheten 'groene boa's' voelen zich onveilig, dat blijkt uit onderzoek van Natuurmonumenten. De organisatie hield een enquete onder de bijna 600 natuurhandhavers, en kwam tot de schokkende conclusie dat bijna alle ondervraagden te maken krijgen met heftig verbaal en fysiek geweld.

Grimmige situaties

"Houd afstand, houd afstand. Ik legde mijn hand nadrukkelijk op de wapenstok en deed een stap terug." Jerry Meijs is een groene boa in dienst van Natuurmonumenten en kwam in een netelige situatie terecht. Hij was 's avonds op pad in de provincie Zeeland en betrapte drie jonge mensen die wild-kampeerden. "Het was niet zo erg en ik gaf ze een waarschuwing, maar ik wilde wel hun namen noteren."

"De paspoorten van de drie lagen in hun auto op de nabijgelegen parkeerplaats. Daar aangekomen zag ik drie auto's staan, en voordat ik het wist omringden mij een aantal mensen." Jerry wist zich eruit te redden. Dat lukte, maar eerder was dat niet het geval. Zo werd hij keer onder handen genomen door twee potige kerels. De mannen liepen met vier loslopende honden dwars door het bos. Een duidelijke overtreding. Op het moment dat Jerry een bon wilde uitschrijven doken ze boven op hem.

Lees ook

info

50 procent voelt zich onveilig

50 procent van de ondervraagde groene boa's voelt zich in meer of mindere mate tijdens het werk onveilig. Een van hen beschreef het als volgt: "Ik voel me soms onveilig, omdat ik ongewapend ben en niet geweldsbevoegd, en ik weet dat eventuele politieassistentie lang op zich laat wachten." 14 procent voelt zich echt onveilig, blijkt uit onderzoek van Natuurmonumenten.

Niet genoeg capaciteit

In totaal belde Jerry Meijs acht keer de politie voor assistentie. Van die acht keer kwam de politie zes maal niet opdagen. In de andere twee situaties duurde de aanrijtijd 45 tot 60 minuten. Geen wonder dat 76 procent van de boa's de huidige samenwerking met de politie als onvoldoende beoordeelt. 'Groene boa' Jerry relativeert het een beetje: "De agenten op de werkvloer doen hun stinkende best, het is echt een capaciteitsprobleem dat ze hebben."

Beleidsmedewerker Inger de Bruin van Natuurmonumenten oordeelt minder mild. "Op het moment dat de politie ons belt vanwege onze terreinkennis om de een of andere reden belt staan wij paraat. Wij zijn de beschermers van het buitengebied. Een gebied waar geen agent meer komt." Minister Grapperhaus van Justitie wil echter geen geld aan de boa's geven. De boa's in dienst van onder meer Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en meerdere particuliere organisaties moeten zelf hun broek ophouden.

Jerry schrijft boete van 95 euro voor rijden met een mountainbike op het wandelpad
Bron: EenVandaag
Jerry schrijft boete van 95 euro voor rijden met een mountainbike op het wandelpad

Uit je dak om een hondenriem

Natuurmonumenten eist van minister Grapperhaus 4 miljoen euro. "Een schijntje op de complete begroting van Justitie", vindt Inger de Bruin. Het geld is onder meer bedoeld voor opleiding en uitrusting van de boa's. Zo moet elke natuurhandhaver volgens De Bruin een portofoon hebben. Dat kost geld. Jerry Meijs is in bezit van een volledige outfit. Deze bestaat uit handboeien, wapenstok, pepperspray en een vuurwapen. "Niet iedere collega hoeft een vuurwapen te hebben. Je moet per regio bekijken of een pistool nodig is", zegt Jerry.

"Een vuurwapen is gewenst in regio's waar sprake is van zware criminaliteit", zegt Inger de Bruin. "Denk aan criminelen die het afval van hun drugslab in de natuur storten. Dat gebeurt helaas veel in Limburg en in Brabant. Een andere gevaarlijke categorie is stropers. Een wapen kan de boa dan zekerheid geven." Onderschat ook niet het verbale geweld van de 'gewone man', Jerry Meijs maakt het helaas regelmatig mee. "Mensen die totaal uit hun dak gaan als ik zeg dat hun hond aan de riem moet."

Lees ook