Wie denkt dat alleen Dory uit ‘Finding Nemo’ met walvissen kan praten heeft het mis, want wetenschappers zijn erin geslaagd om een orka Engels te laten praten. Ze onderzochten de 14-jarige vrouwtjes orka Wikie, en wilden graag werten in hoeverre ze in staat zou zijn om geluiden te imiteren. Ze lieten haar eerst geluiden van een andere orka horen en stimuleerden haar om dat na te doen. Toen dat lukte ging ene trainer met haar aan de slag om menselijke geluiden na te doen. Zo leerden ze haar “Hello”, Bye bye” en One, two”.

En de resultaten hebben ze opgenomen en nu openbaar gemaakt“Orka’s gebruiken het gat waarmee ze water omhoog spuwen om geluid te maken, een beetje alsof je door je neus praat, dus we hadden niet de verwachting dat het perfect zou zijn”, legt een van de onderzoekers uit. “Maar we waren verrast hoe dichtbij het bij de menselijke spraak kwam”.

Geluiden imiteren voorwaarde om een taal te leren

De gave om geluiden te imiteren is een voorwaarde om een taal te kunnen leren. De wetenschappers gaan nu meer onderzoek doen om te kijken waarom orka’s wel het vermogen hebben om een taal te leren, en andere dieren niet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.