In Veenhuizen is momenteel een opmerkelijke samenwerking gestart. In de werkplaatsen van de gevangenis werken jonge ontwerpers van de Eindhovense Design Academy samen met de gevangenen.

De studenten hebben een ontwerp waarbij de talenten van de gevangenen op een creatieve en inspirerende manier aangeboord worden. Het idee is dat ze na afloop uiteindelijk samen trots kunnen zijn op het eindproduct. Het streven is om dit eindresultaat met het regionale bedrijfsleven op de markt te zetten.

Dat is goed voor het gevoel van eigenwaarde van de gevangenen. Belangrijker is dat de gedetineerden na hun vrijlating de opgedane ervaring gebruiken om een diploma te krijgen en een nieuw leven op te bouwen. De studenten worden geconfronteerd met hun eigen vooroordelen over gevangenen. Door de samenwerking kunnen zij een eigen inschatting maken. Ten tijde van bezuinigingen, waardoor dit soort resocialisatieprojecten verdwijnen, treden de designstudenten op als hedendaagse reclasseerders en kunnen gedetineerden werkervaring en discipline opdoen. 

EenVandaag spreekt met de designers Anne Pabon (LasTig) en Laura Ferriere (The White Building), gedetineerde Ricardo, adjunct directeur van P.I Veenhuizen Cor Holierook en Pauline Schuyt van Universiteit Leiden over de effecten van deze bijzondere samenwerking. Tijdens de Dutch Design Week wordt de collectie Veenhuizen getoond in het Klokgebouw. (vrijdag 24 okt)