Een derde (33%) van de jonge vrouwen tot 35 jaar kan zich voorstellen dat ze in de toekomst een cosmetische ingreep ondergaat, alleen om er mooier uit te zien. Het gaat dan om ooglidcorrecties, maar ook liposuctie, een borstlift en botox in het gezicht worden veel genoemd. Van deze groep ondervraagde jonge vrouwen stelt een kwart (27%) wel eens serieus een cosmetische ingreep te hebben overwogen. Dat blijkt uit een gewogen peiling van EenVandaag samen met LINDA., waarbij in totaal 22.217 mannen en vrouwen over het schoonheidsideaal en cosmetische ingrepen werden ondervraagd.

"Als ik echt erge rimpels krijg in mijn gezicht denk ik toch dat ik zwicht voor fillers of botox..", aldus een deelneemster. Velen geven aan dat ze hopen dat cosmetische ingrepen in de toekomst goedkoper worden. De kosten zijn nu vaak een reden om het niet te doen. "Als ik geld genoeg zou hebben nam ik een 10-rittenkaart", geeft een andere deelneemster aan.  

Uit de peiling blijkt dat hoe ouder de deelnemers zijn, hoe minder ze zich kunnen voorstellen ooit een ingreep te ondergaan alleen om er mooier uit te zien. Wat er mee te maken heeft, is dat mannen en vrouwen vanaf 55 jaar aangeven het meest zeker te zijn over hun eigen lichaam.  

Mannen denken veel minder vaak aan een cosmetische ingreep, alleen om er mooier uit te zien. Toch kan 1 op de 7 mannen onder de 35 jaar zich voorstellen ooit een ingreep te ondergaan. Hier worden haarimplantatie, neuscorrectie en liposuctie het meest genoemd.   

Ook CDA wil leeftijdsverhoging cosmetische ingrepen

Jong en oud zijn het er wel over eens dat de leeftijdsgrens voor cosmetische ingrepen die mensen ondergaan alleen om er mooier uit te zien, omhoog moet. In Nederland mag je vanaf 18 jaar een dergelijke ingreep ondergaan. Tweederde (63%) vindt dat dit omhoog moet naar minimaal 21 jaar.  

Ook het CDA wil dat de leeftijdsgrens omhoog gaat. Tweede Kamerlid Joba van den Berg vertelt hier waarom ze dit nu in de Tweede Kamer ter discussie gaat stellen. 

Kijk en lees ook

390.000 injectables per jaar

Driekwart (72%) van de deelnemers staat negatief tegenover cosmetische ingrepen alleen om er mooier uit te zien. Toch lijkt het erop dat het taboe op cosmetische ingrepen langzaam verdwijnt. Zo blijkt uit de meest recente cijfers dat in 2016 in ons land alleen al 250.000 keer botox werd gebruikt en 140.000 keer fillers om bijvoorbeeld lippen mee op te vullen.  

‘Ziet eruit als een eendenbek’ 

EenVandaag en LINDA. ondervroegen ook 1.500 mensen die een cosmetische ingreep hebben ondergaan. Over het algemeen is deze groep heel tevreden met het resultaat. Hun omgeving denkt daar echter vaak anders over. Mensen die iemand kennen in hun persoonlijke omgeving die een cosmetische ingreep heeft ondergaan, stellen in de helft (50%) van de gevallen dat deze persoon er niet mooier op is geworden. Iemand zegt: "Met lip fillers heeft ze net een eendenbek. Het is zo onecht dat ik maar naar haar schoenen kijk." 36 Procent stelt wel dat het de persoon mooier heeft gemaakt. 

Als je mannen voor de keuze stelt, geeft 87% ook aan dat ze voor een vrouw gaan met natuurlijke borsten in plaats van vergrote borsten. Ook vinden ze een vrouw met natuurlijke lippen en gewone rimpels in het gezicht mooier.  

Kijk en lees ook

over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 22.217 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waarvan 2.335 jonge mensen van 16 tot 35 jaar. Het onderzoek vond plaats van 24 april tot en met 3 2018.

De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.De software van de onderzoeken is van Vision Critical.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.