In het Turkse Istanbul blijft het erg onrustig. Afgelopen nacht raakten betogers wederom slaags met de oproerpolitie. De sfeer in de miljoenenstad is grimmig, en er lijkt voorlopig geen einde aan te komen aan de conrontaties.

De politie zette traangas in tegen duizenden demonstranten in de Istanbulse wijk Be?ikta?, waar ook het kantoor van premier Recep Tayyip Erdogan is. De betogers wierpen barricades op en gooiden met stenen naar het kantoor van de premier.

In de hoofdstad Ankara zette de politie traangas en waterkanonnen in tegen duizenden demonstranten die ook daar naar het kantoor van Erdogan wilden trekken. Ook in steden als Izmir en Adana zette de politie zondag traangas in.

De demonstraties begonnen eind vorige week op het centraal gelegen Taksimplein. De regering wil het Gezipark renoveren en er een winkelcentrum neerzetten. Het plein en aangrenzende park staan voor veel Turken symbool voor de seculiere republiek. Premier Erdogan wil op het plein zelf een grote moskee bouwen, wat tegen het zere been van de seculiere Kemalisten (aanhangers van de grondlegger van het huidige seculiere Turkije, Mustafa Kemal Atatürk) is.

Vanavond in EenVandaag onder meer historicus Zihni Özdil, die verbonden is aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 2011 schreef hij het volgende over de partij van Erdogan, de AKP:

De AKP is in essentie de partij van deze nieuwe rijken. De oude elites zien het niet zitten om de taart te delen met deze 'achterlijke nouveau riches'. Dit is de kern van de huidige politieke polarisatie in Turkije: een bittere machtsstrijd tussen oude en nieuwe elites, die gevoerd wordt over de ruggen van Turkse kiezers via de politieke retoriek van 'islamdemocratie' versus 'secularisme'.

Lees het hele artikel in De Volkskrant.

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.