De melkveehouderij moet drastisch veranderen, vindt de Rabobank. Boeren dreigen in financiële problemen te raken door de aanhoudende lage melkprijs. De bank, die veel boeren als klant heeft, wil een deltaplan, anders gaat het mis.

Dat stelt Rabobank agri-directeur Ruud Huirne. Door de dalende melkprijs hebben boeren grote moeite om geld te verdienen. Een derde van de melkveehouders zit dan ook krap bij kas, en een deel van hen staat onder curatele.

"We kunnen niet nog vijf jaar wachten", zegt Huirne in een column. Het grootste accountantskantoor in de landbouwsector, Flynth, onderschrijft de noodzaak voor een deltaplan.

In EenVandaag economisch adviseur Henk van Dijk. Hij waarschuwt dat de helft van de boeren binnen enkele jaren door de financiële reserves heen is en schetst hoe de melkprijs zo lang zo laag kan blijven.

Daarnaast Kees Romijn, de voorzitter van de vakgroep melkveehouderij van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). Zelf loopt hij met zijn bedrijf maandelijks 10.000 euro mis door de lage melkprijs. Toch is hij hoopvoller over de toekomst en vindt de roep van de Rabobank om een deltaplan overdreven.