Het ministerie van Defensie staat niet toe dat militairen vandaag op de jaarlijkse herdenking op het Russische ereveld een Sint-Jorislintje aannemen. Ook burgers wordt met klem geadviseerd het lintje niet te dragen. Volgens Defensie is het lintje dat symbool staat voor de Russische overwinning onlangs ook het symbool van de pro-Russische opstand in Oekraïne geworden.

Op 9 mei herdenkt Rusland de overwinning van de Sovjet-Unie op Duitsland in 1945. Dit gebeurt in Moskou met een grote parade op het Rode Plein, maar ook in Nederland worden elk jaar op het Russische ereveld in Leusden de Russische gevallenen herdacht. Een symbool dat hierbij, zowel in Rusland als in Nederland, gebruikt wordt is het Sint-Jorislintje. Traditiegetrouw worden de oranje-zwarte Sint-Jorislintjes voorafgaand aan de ceremonie aan de aanwezigen uitgedeeld.

De lintjes worden nu echter ook massaal gebruikt door pro-Russische activisten op De Krim en in het oosten van Oekraïne. Naar aanleiding daarvan schreef Kapitein-luitenant ter zee Geert Lalleman in een interne mail:

het is militairen niet toegestaan een ‘lint’ van St. Joris aan te nemen van de Russen. Dit hoort niet bij ons tenue. Burgers kunnen het weliswaar aannemen, maar worden met klem geadviseerd dit lint niet te dragen. De Russen delen dit oranje-zwart gestreepte lint doorgaans uit op 9 mei, maar het is recente mede symbool geworden voor de inlijving van de Krim en 'opstand' van de pro-Russen in Oekraïne.

Ook het bestuur van de Stichting Russisch Ereveld, die de herdenking in Leusden organiseert, beschouwt het dragen van de lintjes nu als beladen. 'Wij hebben als vereniging besloten om de lintjes wel aan te nemen maar niet zichtbaar te dragen. Wat andere mensen doen is aan henzelf,' aldus Remco Reiding, secretaris van de stichting.

Het Sint-Jorislintje stamt officieel uit het tsarenrijk. Keizerin Catharina II van Rusland stelde in 1769 de Orde van Sint-George (Sint-Joris) in. Deze werd uitgereikt als beloning voor militaire verdienste te land of te water. Tegenwoordig geldt het als een symbool voor Russisch patriottisme en antifascisme. Het ministerie van defensie benadrukt dat ondanks dat ze het aannemen van de lintjes nu niet gepast vinden, hen verder niets in de weg staat om de Russische gevallenen te herdenken.

EenVandaag spreekt met Remco Reiding, Secretaris van de vereniging Russisch Ereveld en Kapitein-luitenant ter zee Geert Lalleman over de beladenheid van het Sint-Jorislintje.