Alleen onder extreem zware bewaking kan hij hier spreken: Flemming Rose. Hij is de man die de Mohammed-spotprenten in de Deense krant Jyllands-Posten plaatste. Nu is hij in Nederland voor de presentatie van zijn boek.

Als oud-correspondent in Moskou ontwikkelde Rose al vroeg in zijn carrière een allergie voor censuur. Die houding veranderde zijn leven en de wijze waarop hij zijn dagen doorbrengt dramatisch.

Rose vroeg in 2005 als chef Cultuur en Opinie twaalf cartoonisten de profeet Mohammed te tekenen voor zijn Deense krant. Het leidde wereldwijd tot verontwaardiging in de moslimgemeenschap. Zijn eigen krant en de mensen die daar werkten werden een doelwit. Diverse aanslagen op zijn krant werden verijdeld.

Eind oktober 2009 werden twee mannen gearresteerd die een moordplan op Rose en zijn cartoonist Kurt Westergaard voorbereidden. De hoofdverdachte was lid van een Al Qaeda-cel in Engeland. Het plan was om het kantoor van Jylland Posten binnen te dringen en de journalisten te doden.

Charlie Hebdo

Een soortgelijk moordplan werd op 7 januari dit jaar bij de Franse satirische krant Charlie Hebdo door anderen uitgevoerd. Flemming kende de vermoorde cartoonisten van Charlie Hebdo. In een interview kort na de aanslag in Parijs vertelde Flemming dat zijn krant Jylland Posten in de laatste negen jaar tussen de vijf en tien keer aan een aanslag is ontkomen.

In februari dit jaar was Kopenhagen het toneel van geweld. Doelwit dit keer: de Zweedse cartoonist Lars Vilks.

Niet alleen het kantoor van de krant van Rose is een doelwit: een Somaliër drong het huis van zijn collega, cartoonist Kurt Westergaard, binnen. De aanvaller was gewapend met een bijl en een mes. Westergaard wist met zijn kleindochter te ontsnappen naar zijn 'panic-room', een beveiligde kamer in zijn huis.

De dader bleek banden te hebben met de terroristische Al Shabab, een organisatie verbonden met Al Qaeda. Hij werd gepakt.

Boek

Flemming was in Den Haag om het eerste exemplaar van het boek 'Freedom of Speech under attack’ (de Vrijheid van het woord in gevaar) in ontvangst te nemen, samengesteld door rechtswetenschapper en publicist Afshin Elian en rechtsfilosoof Gelijn Molier van de Universiteit van Leiden.

Flemming zelf schreef het boek 'The Tyranny of Silence’ (de Tirannie van de stilte) waarin hij onder andere stelt dat hij na de publicatie van de Mohammed -cartoons, wereldwijd als de Deense Satan werd beschouwd. Hij ondervond weinig sympathie van onder andere Bill Clinton en de universitaire wereld kort na publicatie van de cartoons in zijn krant. 

Flemming Rose is nog steeds één van Europa’s prominente doelwitten van Al Qaeda. Hij heeft hierdoor beperkte bewegingsvrijheid. Het maakt hem niet minder strijdbaar, integendeel.

In EenVandaag een interview met Flemming Rose.