De Fyra-trein staat in Nederland en België aan de kant. De Italiaanse fabrikant van de Fyra, AnsaldoBreda, heeft in meer landen problemen om een goed product te leveren. Zo is de levering van tientallen treinstellen van een ander type trein aan Denemarken al vele jaren vertraagd. En de treinen die wel geleverd werden hadden heel veel problemen: met de motoren, deuren, toiletten, ventilatiesystemen, verwarming en de computertechnologie. 

In november 2011 stopten twee IC4's niet tijdig voor een rood sein. Toen zijn alle treinen van AnsaldoBreda buiten gebruik gesteld in Denemarken. Inmiddels rijdt een deel weer. Afgelopen maandag hielden Belgische en Nederlandse parlementariërs een hoorzitting over de problemen met de Fyra waarbij de directeuren van de Nederlandse en Belgische spoorwegen aan de tand werden gevoeld.

EenVandaag kijkt met de Kamerleden naar de Deense problemen en blikt met hen terug op de hoorzitting van afgelopen maandag.  Hens Paul Quast is beheerder van het conducteurs- en machinistenforum Opeenshadikhet.

Op 25 januari schreef hij een blog voor EenVandaag over de Fyra: "Op 18 Januari 2013 heeft de Belgische Spoorweginspectie de toelating van de Fyra-treinstellen ingetrokken, waardoor deze trein plotseling volop in de belangstelling kwam te staan. Een nieuwe episode in de soap rond de verbinding tussen Amsterdam en Brussel." Lees de volledige blog hier. EenVandaag maakte eerder onderstaande reportage: is er een alternatief voor de Fyra?