Lesgeven met 30 pubers in de klas: volgens leraren worden de klassen ieder jaar groter en staat de kwaliteit van het onderwijs onder druk. De lerarenvakbond 'Leraren in Actie' haalde 40.000 handtekeningen op en zo hebben ze het probleem van plofklassen op de agenda gekregen van de Tweede Kamer. Het debat, dat volgende week plaatsvindt, zal draaien om de vraag: moet er een wettelijk maximum komen voor het aantal leerlingen per klas?

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) lijkt hier voorlopig niet veel voor te voelen. 

Op Radio EenVandaag vanmiddag zal Jasper van Dijk (SP) toelichten waarom hij dit wel als DE oplossing ziet.  Hij werkt aan een wetsvoorstel om voor elkaar te krijgen dat er binnenkort niet meer dan 24 leerlingen in een klas mogen zitten. Loes Ypma van de PvdA, die met hem in debat gaat, denkt juist niet dat je de oplossing in een wettelijk maximum moet zoeken. 

Ook lerares Gabrielle en VWO-er Youri zijn aanwezig en vertellen welke gevolgen het heeft voor het onderwijs als een klas te groot is. 

Gijs Rademaker heeft onderzoek gedaan onder 500 leraren en ruim 800 scholieren. Ze merken wel degelijk de invloed van grote klassen en hopen dat er maatregelen komen. Ook deden we onderzoek onder leraren. Hieruit blijkt dat een meerderheid voorstander is van een maximum aantal leerlingen per klas. 

Lees ook