Minister Schippers van Volksgezondheid moet zich vanmiddag in de Tweede Kamer verantwoorden voor de misstanden bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Vorige week verscheen een kritisch rapport over misstanden bij de zorgwaakhond. 

Patiëntendossiers zijn voor iedereen toegankelijk, het persoonsbeleid is slecht en de NZA staat te veel onder invloed van Schippers ministerie, aldus het rapport. En dat is nu juist niet de bedoeling. Het onderzoek werd ingesteld nadat een interne klokkenluider zelfmoord pleegde. 

Toezichthouder NZa

De NZa is de onafhankelijke toezichthouder op de zorgsector. Zo kijkt de NZa naar de prijzen voor bepaalde medicijnen en onderzoeken. Ook controleert ze of verzekeraars juiste contracten sluiten met zorgverleners, zoals ziekenhuizen. In feite kijkt zij of de 90 miljard euro premiegeld voor de zorg, goed en juist besteed wordt. 

Misstanden

De misstanden kwamen afgelopen mei aan het licht toen een vuistdik bezwaarschrift naar buiten kwam van senior beleidsmedewerker bij de zorgautoriteit, Arthur Gotlieb. 

Volgend op dit bezwaarschrift kwamen meer onthullingen naar buiten zoals de, toch nog, aanwezige verwevenheid van het ministerie van VWS met de NZa. De zorgautoriteit voelde zich onder druk gezet door het ministerie om 100 miljoen euro toe te kennen aan het Erasmus Medisch Centrum. Een zelfde soort affaire was er bij het Rotterdamse Oogziekenhuis. 

Schrijvers

In Radio EenVandaag praten we met oud-hoogleraar Public Health Guus Schrijvers. Wat doet de NZa en is die onafhankelijke rol die beoogd was eigenlijk wel gerealiseerd? En wat betekent het voor de gewone burger als de NZa niet goed opereert? 

Minister Schippers

Wat is Schippers voor minister? In EenVandaag vanavond een portet. We spreken met longarts Wanda de Kanter, hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot, SP-Kamerlid Renske Leijten en oud-Kamerlid van de VVD Arend Jan Boekestijn.