Vorige maand kwamen twee mannen om het leven toen ze een overval wilden plegen op juwelier Goldies in Deurne. De vrouw van de juwelier, die met een eigen vuurwapen op de overvallers schoot, had geen wapenvergunning.

Op dit moment komen alleen sportschutters en jagers in aanmerking voor zo’n vergunning. Zouden winkeliers ook een wapen moet kunnen aanschaffen? Daarover debateren we vandaag in Radio EenVandaag. 

De Stelling

‘De wapenwet moet verruimd worden zodat winkeliers een wapenvergunning kunnen krijgen.’

Jasper de Groot, kandidaat voor het Europees Parlement voor de partij Artikel 50 is voor deze stelling. Hij neemt het op tegen Jelger Zee, secretaris winkelcriminaliteit bij Detailhandel Nederland. Ook spreken we met Leo Bekker uit Den Helder. Als ex-marinier heeft hij veel ervaring met wapens. Nu is hij eigenaar van drie kapsalons, en hij is tegen het bewapenen van winkeliers. 

Onderzoek Opiniepanel

EenVandaag ondervroeg 26.000 leden van het Opiniepanel, onder wie 550 winkeliers. Tweederde van de ondervraagden vindt dat de Nederlandse wapenwet verruimd moet worden, zodat winkeliers onder bepaalde voorwaarden een wapenvergunning kunnen krijgen. Ook van de winkeliers deelt tweederde deze mening. Het betreft voorlopige resultaten, deelnemen aan het onderzoek kan nog. Meer resultaten van het onderzoek worden later gepubliceerd in een tv-uitzending van EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.