Hij zou wel even een paar zetels in de Tweede Kamer veroveren en de boel flink gaan opschudden in Den Haag. Maar dat liep anders dan verwacht. Nul zetels rijker  en een grote illusie armer probeert de 40-jarige Jan Roos de draad op te pakken. Maar dat valt niet mee. 

Het niet behalen van een plek in de Tweede Kamer is ‘m niet in de koude kleren gaan zitten. EenVandaag bezoekt Jan Roos in zijn woonplaats Bergen aan Zee en blikt hem terug op een zeer turbulent jaar.

Oekraïne-referendum

Roos maakte de afgelopen jaren school als als shock-reporter bij het actualiteiten-programma Pownews. En hij verscheen regelmatig in Den Haag om politici te ondervragen en te schofferen. Begin vorig jaar besloot hij zich veel directer met de politiek te bemoeien toen hij met Thierry Baudet een van de drijvende krachten werd achter het Oekraine-referendum. In april vorig jaar stemde een flinke meerderheid van de deelnemers aan het niet-bindende referendum tegen de Nederlandse goedkeuring van een Europees associatieverdrag met Oekraine. De opkomst aan het referendum lag net boven de dertig procent. Een overwinning voor Jan Roos, die met zijn actiegroep GeenPeil campagne had gevoerd tegen het Associatieverdrag.

Politieke carrière 

Maar een jaar later is het Associatieverdrag goedgekeurd door het Nederlandse parlement. Het werk van Roos is dus tevergeefs geweest. En ook de politieke carrière van Roos, die hij in augustus vorig jaar begon, liep stuk. Als voorman van de liberale partij VNL (Voor Nederland) wist hij geen zetels te halen bij de laatste verkiezingen. Iets wast zijn voormalige GeenPeil-compagnon Thierry Baudet wel lukte.

In de EenVandaag-serie De Zomer Van…. gaan we picknicken met Roos. En we spreken met hem over die mislukte gooi naar een kamerlidmaatschap en wat hem tegenwoordig zoal bezighoudt.