Voor de serie ‘De Zomer van’ portretteren we oud topvoetbalster Daphne Koster in het duingebied van Heemskerk. In haar onlangs verschenen autobiografie Nooit meer buitenspel vertelt ze over haar gevecht om vrouwenvoetbal als een volwaardige topsport neer te zetten. 

Het imago lijkt al te kenteren. Ruim 2,4 miljoen mensen, een recordaantal, zagen maandagavond het Nederlandse vrouwenvoetbalelftal winnen van de Belgen. Zaterdag staan de leeuwinnen in de kwartfinale van het EK.

Daphne Koster (36) beëindigde dit seizoen haar carrière na het winnen van ‘de dubbel’ – landskampioen en beker met Ajax. Twintig jaar draaide ze mee in de top van het Nederlandse vrouwenvoetbal, een periode waarin de sport zich ontwikkelde van amateuristisch naar meer professioneel. 

Achtergesteld

Vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport in Nederland – 150.000 vrouwen zijn lid van de KNVB. Volgens Koster zijn er nog altijd geen gelijke kansen voor jongens en meisjes. Dat heeft ze zelf ondervonden. Ze schrijft in haar boek over het zoontje van haar jeugdtrainer: “Jeffrey werd uitgenodigd voor de voetbalschool van AZ. Natuurlijk was ik blij voor hem, maar in de verte voelde ik woede opkomen. We trokken samen op en konden allebei evengoed voetballen. Waarom had hij wel een belletje gekregen en ik niet? Waarom als je alle twee even goede passes geeft, even goed de bal aanneemt en die even vaak afwerkt op doel, waarom was ik dan niet opgeroepen. Het duurde niet lang voordat ik het antwoord wist: ik was een meisje.”

Dat ze zich achtergesteld voelde had invloed op haar vechtlust en de drang om te winnen. Daarbij ging ze als verdedigster intimidatie niet uit de weg. Ze leerde op het veld tegenstanders altijd in de ogen te kijken en keiharde handen te geven. Aan praten deed ze niet. “Nooit zei ik iets terug. Ik maakte me alleen maar nog groter en ging harder het duel in”, zegt ze in haar boek. Chinese vrouwen waren dankbare slachtoffers. "Dat zijn vrouwen die zich kleiner opstelden, en als je dan nog even aanzet met een goede handdruk, maakte dat soms een wedstrijd lang verschil.”

Profcontract

Daphne Koster werd 7 keer landskampioen, speelde 139 interlands en won 5 keer de KNVB-beker. Ze was de eerste Nederlandse vrouw die in de Verenigde Staten een profcontract tekende. Ze speelde een jaar bij Sky Blue. Op 1 juli 2010 bracht Koster met haar team een bezoek aan president Barack Obama op het Witte Huis. “Ik ben hartstikke nuchter, maar moet toegeven dat die ontmoeting veel indruk maakte. Het feit dat Obama sporters ontvangt, laat zien hoe belangrijk hij sport vindt. Zo’n bezoek geeft het vrouwenvoetbal aanzien.”