Annemarie Jorritsma stopt begin september als burgemeester van Almere. De bevlogen politica kan geen afscheid nemen van het vak; ze gaat nu aan de slag als senator voor de VVD in de Eerste Kamer.

Twaalf jaar geleden begon Annemarie Jorritsma als burgemeester van Almere. De stad was toen nog volop in ontwikkeling. Inmiddels staat Almere in de top-10 van grootste steden van Nederland. We kijken met Jorritsma terug op 12 jaar burgemeesterschap: van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen en de waterpompaffaire tot ongelukkige uitspraken in de raad.

Zo kwam Jorritsma in opspraak door een gemeenteraadslid "azijnpisser" te noemen en ook betitelde ze medewerkers van haar favoriete restaurant Tante Truus als "mongool".  Annemarie Jorritsma over haar loslippigheid: "Ik ben gewoon lekker spontaan. Soms vlieg ik gewoon uit de bocht. Dat moet ik maar accepteren". 

Annemarie Jorritsma begon haar politieke carrière bij de VVD in Bolsward, later werd ze Tweede Kamerlid voor die partij en schopte het tot Minister van Verkeer & Waterstaat en was zelfs vice-premier onder Kok in Paars II. Daarnaast was ze de afgelopen jaren voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.  

Meer vrouwelijke burgemeesters

Annemarie Jorritsma vindt dat meer vrouwen moeten solliciteren op de burgemeestersfunctie. "Het aantal vrouwen in dit vak is gênant, gelukkig is er net een vrouw benoemd in Maastricht, maar in de grote steden zijn er echt maar een paar. Ik ken ze ook allemaal bij naam. Dat is toch idioot! In totaal is maar achttien procent van de burgemeesters vrouw." 

Deze zomer gaat EenVandaag op bezoek bij mensen die een bewogen jaar achter de rug hebben. Onze verslaggevers gaan op pad met een zak kolen, proviand en stof voor een goed gesprek: de EenVandaag Zomer-BBQ.

Promo Zomer-BBQ