Wetenschappers zijn er al een tijdje naar op zoek: planeten die buiten ons zonnestelsel en dus lichtjaren ver weg liggen en overeenkomsten vertonen met onze eigen aarde. Sinds 1995 zijn al ruim zeshonderd planeten ontdekt, maar dat waren voornamelijk gasplaneten en te grote rotsachtige exemplaren.

De nieuwste vondst van Europese sterrenkundigen bestaat uit vijfenvijftig planeten, waaronder negentien ‘superaardes’. En op één daarvan, de 'exoplaneet' HD 85512b, zijn de omstandigheden misschien gunstig genoeg voor het bestaan van leven.

De afstand tot de ster moet goed genoeg zijn (zodat het niet te koud of te heet is) en daarna kan onderzoek worden gedaan naar de atmosfeer en de aanwezigheid van bijvoorbeeld zuurstof en water. De sterrenkundigen speuren naar een planeet die idealiter even groot is als de onze; vaak zijn de ontdekte planeten drie tot tien keer groter.

EenVandaag spreekt hierover met Ignas Snellen, hoogleraar Astronomie van Universiteit Leiden, Rens Waters, de directeur van Stichting Ruimteonderzoek Nederland (SRON) en wetenschapsjournalist Govert Schilling, die op dit moment in de Verenigde Staten een groot congres over exoplaneten bijwoont.