De wolf die begin juli bij Luttelgeest werd gevonden is waarschijnlijk zelf naar  Nederland getrokken en komt uit Oost-Europa, vlakbij de Russische grens. Mogelijk verbleef de wolf al een tijdje in Nederland, maar daar wordt extra onderzoek naar gedaan. Dat zijn belangrijkste conclusies uit het onderzoek naar de herkomst van de wolf.

Het dier is door een heftige klap tegen de kop overleden en vertoont geen sporen van vervoer, zoals bevriezing en slijtage. Begin juli werd dier dood aangetroffen in een berm bij Luttelgeest. Waarschijnlijk is de wolf aangereden door een auto.  Kort na de vondst suggereerde faunabeheer Flevoland dat het dier ook weleens voor de grap door Polen in de berm kon zijn gelegd. Maar dat lijkt niet waarschijnlijk op basis van de onderzoeksgegevens.

In het gebied rondom te vindplaats zijn ook wolvenkeutels aangetroffen met daarin sporen van edelhert en vos. Samen met de in de maag aangetroffen bever zijn dat dieren die in een straal van 50 kilometer rond de vindplaats voorkomen. Een natuurlijke intrede van de wolf in Nederland lijkt hierdoor zeer waarschijnlijk.  Of het dier daadwerkelijk in het gebied heeft verbleven, of dat er wellicht een andere wolf rondloopt, moet blijken uit isotopenonderzoek. Eind augustus hopen de onderzoekers daar meer over te vertellen.

Het gevonden exemplaar bij Luttelgeest is een raszuivere wolf, een vrouwtje van anderhalf jaar. Volgens de onderzoekers verkeerde het dier voor de vondst in een kerngezonde toestand. Volgens Naturalis en Alterra is de wolf mogelijk afkomstig uit Oost-Europa, tussen Oost-Polen en Griekenland.