Vandaag in De Week van...Ted van Lieshout. We gaan met de kinderboekenschrijver mee naar het Kinderboekenbal, waar hij een van de kanshebbers is voor een Gouden Griffel, de prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Bekijk verderop in dit artikel alvast een fragment.

Zijn boek 'Spin op sokken' werd namelijk eerder dit jaar bekroond met een Zilveren Griffel. We zijn bij hem thuis in zijn pakhuisverdieping op de Amsterdamse Wallen en bij de uitreiking van de Gouden Penseel aan illustrator en vriend Sieb Posthuma, met wie hij het speciale prentenboek voor de Kinderboekenweek heeft gemaakt. In de week waarin het kinderboek centraal staat geeft hij diverse lezingen in het land en zit hij een gedichtenwedstrijd voor.

Het werk van Ted van Lieshout (1955) is vaak bekroond. Vorige maand ontving hij nog de Theo Thijssenprijs, zeg maar de PC Hooftprijs voor de jeugdliteratuur. Hij dicht en schrijft voor peuters en pubers. Veel van zijn boeken illustreert hij zelf. In zijn werk spelen afstandelijke, ietwat kille moeders een hoofdrol en gaat het vaak over de dood.

Hij is dit jaar precies 25 jaar dichter, illustrator, humorische televisiescritpschrijver (o.a voor Het Klokhuis en Sesamstraat), kinderboekenactivist en kritische weblogger. Zo maakt hij zich zorgen over de maatschappelijke positie van kinderboekenschrijvers.

Hij vindt dat de status van auteurs is gedevalueerd. "Iedereen is schrijver, tenzij hij niet blijkt te verkopen. De literaire maatstaf voor de Gouden Griffels is een paar jaar geleden losgelaten. Een prijs moet inspireren, de lat moet je dus zo hoog mogelijk leggen. Het niveau van het kinderboek holt achteruit", aldus Ted van Lieshout.

De Week van...Ted van Lieshout