Niek Hoek is bestuursvoorzitter van verzekeraar Delta Lloyd. We volgen hem in de week dat zijn bedrijf naar de beurs gaat. De beursgang van Delta Lloyd is de grootste beursgang van een Europees bedrijf sinds de kredietcrisis. Omdat het moederbedrijf een deel van zijn aandelen verkoopt, kunnen particuliere beleggers mede-eigenaar worden van de verkoper van verzekeringsproducten.

Niek Hoek beschouwt de beursgang als de kroon op zijn werk. "Wij zijn op eigen kracht door de kredietcrisis gekomen, terwijl er nog veel onrust is op de financiële markten". Delta Lloyd is het afgelopen jaar minder kwetsbaar gebleken voor de kredietcrisis. De verzekeraar deed geen beroep op de staatssteun die andere verzekeraars wel nodig hadden.

EenVandaag volgt Niek Hoek bij de voorbereidingen op de beursgang en bij de handel op de eerste beursdag.

Biografie

Niek Hoek begon zijn loopbaan in 1981 bij Shell. In de jaren negentig vervulde hij diverse financiële management functies voor de oliemaatschappij in Londen, Maleisië en Uruguay. In 1995 volgde zijn benoeming tot directeur beleggingen bij het Shell Pensioenfonds.

In 1997 stapte Hoek over naar de verzekeringssector en kreeg een plek in de raad van bestuur van Delta Lloyd. In 2001 volgde zijn benoeming tot bestuursvoorzitter. Als financieel directeur van Delta Lloyd ontfermde hij zich over de integratie en grondige sanering van fusiepartner Nuts Ohra. Dat leverde hem in 2001 de benoeming op tot het hoogste ambt. In deze positie realiseerde hij ondermeer een succesvolle joint venture met ABN Amro voor de distributie van verzekeringen. De samenwerking met ABN Amro bleef bestaan, ondanks de overname van de bank door Fortis en de nationalisatie van de bank.

Hoek leidt een Nederlandse verzekeraar die sinds de jaren zeventig grotendeels in handen is van de Britse branchegenoot Aviva. De Nederlandse verzekeraar is voor 92 procent eigendom van Aviva, maar omdat Delta Lloyd een structuurvennootschap is, kan topman Niek Hoek zelf de strategie uitstippelen. De Nederlandse raad van commissarissen heeft het laatste woord over de strategie bij Delta Lloyd."Qua governance zijn wij geheel onafhankelijk van Aviva", benadrukt Delta Lloyd.

De raad van commissarissen van negen leden heeft een coöptatierecht, en benoemt zijn leden dus zelf. Wel mag Aviva twee leden voordragen. Vijf leden zijn onafhankelijk en twee leden worden door de ondernemingsraad voorgedragen.

Hoek heeft diverse nevenfuncties in de verzekeringswereld en is commissaris bij Stadsherstel Amsterdam NV.