Het Tilburgse raadslid Hans Smolders beleeft een hectische week. Hij wordt beschuldigd van het aannemen van smeergeld voor de bouw van een groot winkelcentrum. Zelf noemde de fractievoorzitter van Lijst Smolders Tilburg (LST) de beschuldiging een laatste poging van burgemeester Ruud Vreeman om zijn lijf te redden. Een vergeefse poging, want vandaag is bekend geworden dat de burgemeester op korte termijn terug treedt omdat hij - net als de gemeenteraad - vindt dat de situatie onwerkbaar is geworden.

De PvdA-prominent lag al langer onder vuur vanwege zijn geblunder rond de affaire met het Midi-theater, het project waar komiek Adje aan meewerkte. In een emotioneel debat -gevolgd door Eenvandaag- zegde de gemeenteraad woensdagavond het vertrouwen op in de burgemeester. Maar Vreeman zei destijds niet van plan te zijn zonder slag of stoot te vertrekken. Vanochtend heeft hij dat verweer dus toch opgegeven.

Hans Smolders vond al veel langer dat hij niet te handhaven was. "Deze regenteske burgemeester moet zo snel mogelijk verdwijnen", aldus Smolders.

Hans Smolders is oud-chauffeur van Pim Fortuyn. De voormalig ijshockey-international zat namens de LPF in de Tweede Kamer. Op 6 mei 2002 was hij getuige van de moord op Fortuyn op het Mediapark in Hilversum. Hij speelde een belangrijke rol bij de arrestatie van dader Volkert van der G. Hij achtervolgde hem op zijn vlucht totdat een arrestatieteam Van der G. kon oppakken.

Na de Tweede Kamerverkezingen van 2003 werd hij actief in de lokale Tilburgse politiek met de door hem opgerichte Lijst Smolders Tilburg. In 2007 gaf hij toe dat hij bewust vertrouwelijke informatie uit de gemeenteraad heeft gelekt, omdat hij vond dat Vreeman onbetrouwbare en suggestieve informatie gaf.

De Week van...Hans Smolders